Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

08. 08. 2018. 10:47 >> 10:32
12

DAČIĆ OCIJENIO

Kada je Kosovo, trebalo proglasiti i nezavisnost Srpske

Ne vidim spremnost Prištine na kompromis kada je u pitanju status Kosova, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

 

On je beogradskoj TV Prva rekao da boljeg vremena za rješenje pitanja Kosova neće biti. Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko mjeseci intenziviraće se razgovori za pokušaj pronalaska trajnijeg rješenja za status Kosova.

Kako kaže, dva su razloga za to: prvi je činjenica da je kompromis potreban kako se ta tema ne bi decenijama zadržavala, a drugi jer ističe mandat evropskim organima.

"Federika Mogerini, šefica evropske diplomatije, će morati da ide na izbore. To znači da se intenzivira neposredni dijalog Beograda i Prištine, ali nema tog rješenja bez saglasnosti velikih sila", rekao je Dačić.

Kada je u pitanju njegov stav o podjeli Kosova, Dačić je podsjetio da je o tome govorio desetak godina.

"Razgovarao sam o tome i sa Dobricom Ćosićem, on mi je pričao kako je o tome govorio sa Miloševićem i Đinđićem. Đinđić je govorio da imamo više mogućnosti, konfederacije, a ako ništa ne može, imamo podjelu", naglasio je Dačić.

Dodao je da se radovao kada je predsjednik Aleksandar Vučić otvorio unutrašnji dijalog, ali tvrdi da nije čuo nijedan drugi predlog.

"To sam ja rekao, to je moje mišljenje. To nije predlog stranke, ni Vlade. Ja sam to govorio desetak godina, ja sam polazio od praktičnog rješenja. Ovo rješenje je brzo moguće jer nema preseljenja stanovništva", dodao je on.

Dačić je rekao da nije on taj koji je otvorio "pandorinu kutiju" i dodao da je, kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo proglasiti i nezavisnost Republike Srpske. On navodi da je govorio o razgraničenju, i da nije upotrebio termin podjela.

"Koje su to teritorije, nikada ni o tome nijesam govorio. Pitajte narod na sjeveru Kosova šta misli o tome. A Srbi u enklavama na jugu. Čemu oni pripadaju? Oni pripadaju srpskoj pokrajini po našem Ustavu, a gdje je to u realnom životu. Taj što živi u enklavi davno je prestao da misli da je to sastavni dio Srbije", naglasio je Dačić.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније