Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

14. 08. 2018. 11:16 >> 11:00
23

SENAD PEĆANIN

"Priprema se nastavak tragedije iz devedesetih"

Dugogodišnji novinar, osnivač i nekadašnji urednik sarajevskog nedjeljnika "Dani" Senad Pećanin izjavio je da se na prostoru nekadašnje Jugoslavije "ubrzano stvara ambijent za nastavak tragedije iz devedesetih".

"Slobodan Milošević je u Aleksandru Vučiću dobio više nego dostojnu zamjenu. Ako on iz bilo kog razloga ne bude odgovorio ulozi na način na koji ljubitelji Bećkovićevog poema o ćeranju od njega očekuju, kao zapete puške čekaju Milorad Dodik, Vuk Jeremić, Vojislav Šešelj i ostali opozicionari iz iste klase", rekao je Pećanin za portal Autonomija (www.autonomija.info).

On je dodao da "evropsko i globalno geopolitičko okruženje garantuju da će 'nova sezona' balkanske tragedije u najmanju ruku biti na nivou prethodne".

"I samo se još čeka tviter sa željenom porukom da scenario iz Kremlja, uz pomoć vjetrova sa Bosfora, krene u realizaciju", rekao je Pećanin.

On je ocijenio da je Aleksandar Vučić, uprkos žestokoj konkurenciji, jedini među liderima neslavne reputacije koji raspolaže tolikom efektivnom moći da zapali region, dakle i Kosovo i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i Makedoniju.

"Ovo što on radi – raspirivanje mržnje prema susjedima, pružanje podrške Dodiku, kriminalizacija opozicije i medija u Srbiji – jeste u funkciji lakšeg 'gutanja najveće žive žabe', o čemu je govorio pokojni premijer Đinđić. Očito je da svojom, u osnovi, ratnohuškačkom politikom pokušava anastezirati većinsko srpsko stajalište koje ne prihvata činjenicu da je Kosovo za Srbiju izgubljeno", kazao je Pećanin.

Prema njegovoj ocjeni, Vučićeva strategija ima jednu "fatalnu konstrukcionu grešku", jer on, kao i svojevremeno Milošević, vjeruje da će nacionalizam koji "udarnički raspiruje" moći ugasiti onog trena kada procijeni da mu više ne treba za očuvanje lične vlasti.

"Ne shvata da će, kada dođe taj trenutak, imati pred sobom samo dvije mogućnosti, a obje katastrofalne: da bude sluga tog nacionalizma kojeg više ne kontroliše i druga, da bude njegova žrtva", izjavio je Pećanin.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније