Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 02. 2013. 22:10 >> 22:07

KRIZA FEDERALNE VLASTI

EU i SAD:Nema pomoći za Vladu FBiH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i američka ambasada u toj zemlji objavili su kako prekidaju s pokušajima da pomognu u rekonstrukciji vlade Federacije BiH. Optužili su pritom sve strane povezane s tim problemom da snose podjednaku odgovornost za zastoj u kojem se proces preustrojstva našao.

Odgovornost za rješavanje političkog zastoja u Federaciji BiH na lokalnim je čelnicima. Na njihov zahtjev u proteklim smo sedmicama pokušali da olakšamo dijalog između političkih stranaka o preuređenju vlade FBiH, no sada nemamo drugog izbora nego prekinuti naša nastojanja da u tome pomognemo, stoji u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon što je Zastupnički dom Federalnog parlamenta juče izglasao nepovjerenje entitetskoj vladi, donijevši istovremeno odluku da joj, dok je u tehničkom mandatu, oduzme gotovo sva bitnija ovlašćenja.

 

 

Delegacija EU i ambasada SAD ocijenili su kako je ovakva situacija nastupila jer ni nijedna strana nije pokazala dovoljno spremnosti za postizanje kompromisa.

Sve stranke u parlamentu Federacije i u izvršnoj vlasti snose dio odgovornosti u procesu koji traje predugo, stoji u izjavi, uz poziv Živku Budimiru da ne blokira niti odgađa rekonstrukciju vlade, odnosno da pokaže inicijativu koja će dovesti do rješenja u skladu s temeljnim pravilima parlamentarne demokratije. 

 

Zauzvrat, dva HDZ moraju prihvatiti da predsjednik Budimir do kraja ostane u svom mandatu ukoliko to učini, poruka je delegacije EU i američke ambasade HDZ-u BiH i HDZ-u 1990., jer te stranake insistiraju i na smjeni Budimira tvrdeći da on ne može predstavljati interese hrvatskog naroda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније