Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 08. 2018. 09:00 >> 08:52
6

RADIĆ ISTAKAO

Nije problem kamp, već organizator

Prethodnih dana javnu scenu u regionu uzdrmala je informacija o “omladinsko-patriotskom kampu” na Zlatiboru, koji je policija Srbije prije četiri dana zatvorila. Policija je ušla u kamp na Zlatiboru gdje su, kako prenose mediji, zatekli mladi, uglavnom tinejdžere, u vojnim uniformama koji su učili razne vojne vještine i baratali replikama oružjem.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović objasnio da je dao nalog za raspuštanje kampa zbog moguće zloupotrebe djece i uznemirenja javnosti.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da nije protiv organizovane obuke maloljetnika za neke aktivnosti koje mogu da budu od koristi društvu, ali samo ako se radi o projektu koj i organizuje države ili se pak odvija pod njenom kontrolom. Komentarišući slučaj vojnog kampa na Zlatiboru, Radić kaže da kampovi nijesu tabu tema, da ih ima svuda u svijetu, ali da se mora znati o kakvom se kampu radi i ko je organizator.

“Zapadna društva, koja su nama uzor, imaju visok stepen militarizacije, recimo u Americi motivišu ljude za službu u vojsci, odlaze na kampove, prođu obuke… Dakle, nije to tabu tema, ali je problem ko ih organizuje. Jedini prihvatljiv način bilo kog oblika obuke koja podsjeća na vojnu, može da bude isključivo pod okriljem države, odnosno u njenoj organizaciji. Tako se, recimo radi u vašoj državi. U Crnoj Gori imate vojni kamp za mlade koje organizuje Ministarstvo odbrane. Na Zlatiboru je jedna privatna organizacija osnovala kamp koji možda ukazuje na veze sa ruskim faktorom”, kazao je Radić Dnevnim novinama.

Prema Radićevim riječima, nema dovoljno elemenata na osnovu kojih bi se moglo reći da je kamp na Zlatiboru podržala ruska država, ali još važnije od toga ko je organizator jeste činjenica da organizacija koja stoji iz kampa na Zlatiboru nije imala odobrenje države Srbije.

“To je ono što je sporno. Pri tom, ne vjerujem da je svrha kampa bila nešto što bi bio pandan za terorizam, ne vjerujem da je riječ o stvaranju budućih terorista, ali u svakom slučaju riječ je o neprihvatljivom propagandnom djelovanju na našem prostoru”, kazao je Radić.

Beogradski vojni analitičar smatra da su mladi koji su obučavani u kampu na Zlatiboru imali odobrenje roditelja, te da nijedan roditelj neće poslati svoje dijete negdje, ako i sam u to ne vjeruje.

“Riječ je vjerovatno o ljudima koji smatraju da je obuka u duhu patriotizma. Oni su uvjereni da je za njihovu djecu dobro da provedu ljeto radeći neke aktivnosti koje mogu da budu korisne. I to im niko ne može zabraniti. Ovdje se radi o odgovornosti države koja mora da kontroliše svako organizovanje i obučavanje vojnim vještinama. To može samo država da radi”, kazao je Radić.

Za tog vojnog analitičara slučaj kampa na Zlatiboru pokazao je da nije bilo bezbjednosne preventive, te da je to posao bezbjednosnih struktura.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније