Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

20. 08. 2018. 22:40 >> 22:28
15

PONIŠTAVANJE IZVJEŠTAJA O SREBRENICI

OEBS: Žalosna odluka koja sprječava pomirenje

Odluka Vlade Republike Srpske da poništi izvještaj svoje komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine žalosna je i predstavlja kratkoročan potez koji će služiti samo produbljivanju podjela i sprječavanju pomirenja, saopštila je danas Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS za jugoistočnu Evropu Mark Pričard izjavio je da "činjenice utvrđene u izvještaju iz 2004. godine nijesu sporne", da su ih potvrdili međunarodni i domaći krivični sudovi i da "rane srebreničke tragedije ne treba ponovo otvarati radi kratkoročne političke koristi".

"Lideri Bosne i Hercegovine moraju da izbjegavaju nacionalističku retoriku koja dovodi do podjela pred opšte izbore u oktobru", naveo je Pričard u pisanoj izjavi.

On je pozvao poslanike Narodne skupštine RS da ponovo razmotre donijetu odluku u cilju pomirenja i da se fokusiraju na pitanja od značaja za građane BiH, prije svega na ekonomski prosperitet, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i borbu protiv korupcije.

Narodna skupština RS odbacila je 14. avgusta glasovima srpskih poslanika Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice jula 1995. godine, u kojem se priznaju masovna ubistva Bošnjaka od srpskih snaga. Izvještaj je objavila Komisija Vlade RS 2004. godine.

Poslije odluke skupštine, Vlada Republike Srpske poništila je Izvještaj 18. avgusta.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније