Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 08. 2013. 14:54 >> 15:34
54

ĐURĐEVI STUPOVI

Dačić: Najbliži smo sa Crnom Gorom

Srpski premijer Ivica Dačić, poslije liturgije povodom osam vjekova manastira Đurđevi Stupovi kod Berana, poručio je da Srbija želi da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom.

Dačić je, kako prenosi B92, najavio da će u septembru zvanično posjetiti Podgoricu, poslije čega će crnogorski premijer Milo Đukanović doći u uzvratnu posjetu Beogradu.

"Mi smo u stalnim kontaktima s crnogorskim rukovodstom u želji da naši odnosi budu relaksirani, da ne bude nikakvih dilema da li Srbija ugrožava crnogorsku nezavisnost - ne ugrožava. Mi ne smatramo da Crna Gora i Srbija treba obavezno da žive u jednoj državi, to je odluka crnogorskih i srpskih građana, ali moramo da imamo dobre odnose", kazao je Dačić novinarima u Beranama.

On je naveo da nema bližih država od Srbije i Crne Gore, a naroda od srpskog i crnogorskog.

“U tom smislu, treba rješavati sva otvorena pitanja. Nas interesuje položaj Srba u Crnoj Gori, kao što, normalno, zvaničnu Podgoricu interesuje položaj Crnogoraca u Srbiji”, kazao je Dačić.

Upitan kako komentariše što liturgiji nije prisustvovao niko od crnogorskih zvaničnika, Dačić je odgovorio da je on dobio poziv da prisustvuje liturgiji, a da je na sinoćnoj akademiji prisustvovao i govorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Patrijarh Srpske  pravoslavne crkve Irinej pozvao je, u besjedi na liturgiji, narod na "slogu i ljubav".

On je istakao da su manastar Đurđevi Stupovi svetinja i nosilac mnogih duhovnih, kulturnih i nacionalnih nasljeđa, koja nije lako nositi i koja obavezuju.

"Pitaju nas danas Sveti Nemanjići, episkopi, mitropoliti i igumani ove svetinje idemo li njihovim putem, putem Hrista i Svetoga Save? Držimo li se vjere njihove Hristove i jesmo li jedinstveni u hristoljublju i rodoljublju, kao sto su oni bili? Da li su nam bliže diobe i nesloge od bratske ljubavi, sloge i međusobnog poštovanja?," pitao je Irinej.

Patrijarh SP pozvao je na uzajamnu ljubav i poštovanje.

"Volimo i poštujmo jedni druge, čuvajmo svetinje i neotuđumo se od njih. Neka među nama bude više čojstva i junaštva, na što nas upućuje i poziva Marko Miljanov. Držimo se Njegoša, Njegoševe i kosovske misli i kosovskog zavjeta", zaključio je srpski patrijarh u besjedi.

Liturgiji su, pored velikog broja vjernika i građane prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić i ministri, predstavnici Jerusalimske patrijaršije i Ruske Pravoslavne Crkve.

Proslavu jubileja pomogli su Vlada Crne Gore i Opština Berane, saopšteno je na ceremoniji.

Manastir Đurđevi stupovi podignut je 1213. godine kao zadužbina Prvoslava Nemanjića, sinovca velikog župana Stefana Nemanje.

Manastir je pet puta paljen i razaran, a posljednji put je zapaljen 1912. godine, uoči Prvog balkanskog rata, u kome su Crnogorci oslobodili Berane.

Đurđevi stupovi poznati su i po tome što je u njima 1857. godine donijeta odluka o ujedinjenju Vasojevića sa Crnom Gorom.

Пратите нас на

Коментари54

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније