Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

02. 09. 2018. 14:38 >> 14:21
7

SAVREMENA MEDICINA

Robot će operisati pacijente u Zagrebu

U savremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, navodi Hina koja prenosi da bi Hrvatska uskoro, uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova, trebalo da dobije prvi hirurški robotski sistem u Kliničko-bolničkom centru (KBC) Zagreb.

Agencija navodi da će uz pomoć tog sistema operisati i hirurzi iz drugih bolnica, kao i da će da se edukuju mladi ljekari. 

Navodi se da se u KBC Zagreb osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebalo da počne da radi na proljeće naredne godine. Robot košta oko dva miliona eura, a prije šest mjeseci sredstva za njegovu nabavku osigurana su iz EU fondova. 

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da se uz pomoć robota danas najviše operišu karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i grudnom košu, a vrše se i ginekološke operacije. 

Navodi se da je načelnik Klinike za urologiju KBC Zagreb Željko Kaštelan prisustvovao takvih operacijama u inostranstvu i nabavku robota smatra velikim napretkom za hrvatsku hirurgiju. 

"Robot omogućuje urologu da bude maksimalno precizan i onkološki odstrani prostatu s tumorom, a pritom poštedi ostale važne strukture u karlici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sistem odgovoran za kontinenciju. Sve to omogućava brži oporavak pacijenta", rekao je Kaštelan.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније