Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr Objavila:P.B. ]

03. 09. 2018. 17:05 >> 16:48
1

U SRBIJI

U školu kreće i 344 djece migranata

U Srbiji će danas u škole krenuti i 344 učenika iz migrantskih porodica, smještenih u prihvatnim i centrima za azil, saopštilo je povjereništvo za izbjeglice i migracije Srbije.

Oni će u školskoj 2018/2019. godine nastavu pohađati u 33 škole u opštinama i gradovima u kojima su smješteni i centri za azil i prihvatni centri, a još trideset troje djece iz migrantskih porodica biće uključeno u obavezno predškolsko obrazovanje pri školama ili u dječjim vrtićima.

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama, u Srbiji se u pojedinim prihvatnim i centrima za azil finansira i prevoz djece do škola.

Srbija je, kako se navodi u saopštenju povjereništva, "jedna od rijetkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspješno uključila djecu migrante, zbog čega joj međunarodna zajednica, prije svega EU, odaje priznanje".

Među djecom migrantima koja polaze u školu je i 27 maloljetnika bez pratnje o kojima posebnu brigu vode centri za socijalni rad, a nastavnici u tim školama prošli su posebnu obuku i radiće po uputstvima koje je pripremilo ministarstvo prosvjete.

U ovom trenutku je u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara širom Srbije smješteno ukupno 3360 migranata, većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније