Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila R.P. ]

04. 09. 2018. 10:05 >> 09:54
4

HAN O RAZGRANIČENJU

Rješenje srpsko-kosovskog pitanja ne smije ići na štetu drugih

Evropski komesar za susjedsku politiku Jonahes Han nije direktno odgovorio na pitanje novinara šta misli o ideji “razgraničenja“ kao rješenja za pitanje Kosmeta. On je za Radio Slobodna Evropa istakao da je “za rješavanje bilo kakvog bilateralnog sukoba, ali i da svako rješenje mora doprinijeti široj stabilnosti ovog regiona, tako da to bilateralno rješenje ne ide na trošak drugih u regionu“.

“Sada moramo vidjeti širu sliku što znači da, bez obzira kakvo je to rješenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih“, naveo je Han.

Na ponovljeno pitanje da li to znači da se zamjena teritorija ne isključuje, rekao je da “misli da to treba ostaviti njima, da oni o tome raspravljaju“.

“Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebati razmišljati i izvan kutije. Naš uslovni okvir je da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rješenje, svaki dogovor za rješenje bilateralnih sukoba mora doprinijeti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, na kraju, cilj da svih šest zemalja postanu članice Evropske unije”, istakao je Han.

Na pitanje da li se ne boji da bi promjena granica mogla da ima negativan efekat na BiH, Makedoniju, čak i zemlje istočnog partnerstva, istakao je da misli da je o tome prerano govoriti.

“Oni i dalje pregovaraju. Neke ideje su se pojavile. Posmatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljim pregovorima radi boljeg usaglašavanja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo vidjeti konačne ideje. Ali mislim da su obje strane sada potpuno svjesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rješenja moguća”, kaže Han.

Upitan da li smatra da može doći do rješenja sa završetkom mandata Evropske komisije krajem oktobra, naveo je da “to nije zato što je kraj mandata Komisije”.

“Bilo bi od koristi ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, ljeta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima”, zaključio je Han.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније