Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92/Tanjug, Objavila: R.P. ]

08. 09. 2018. 16:31 >> 16:25
25

VUČIĆ NA KOSOVU

Teško do sporazuma sa Prištinom

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je danas da će biti teško postići bilo kakav sporazum sa Prištinom i da neće moći da se sprovedu njegove ideje o razgraničenju, jer se tome protivi i najveća evropska sila, odnosno Njemačka, ali i Albanci.

On je novinarima na jezeru Gazivode na sjeveru Kosova rekao da Srbija ne može da prihvati nametnute odluke iz 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, ali da je dogovor teško postići jer se tome protivi najveća evropska sila.

"Ja sam predsjednik Srbije i radim ono što je realno i moguće i nastaviću da razgovaram i izborim najviše što je moguće za svoj narod, a izgubim najmanje što moramo. Dug put je pred nama, mnogo je trnja i problema, ali se nadam samo da ćemo uspjeti da sačuvamo mir i da ćemo umjeti da razumemo da u budućnosti prije svega vodimo računa jedni o drugima", rekao je Vučić.

On je naveo i da u današnjoj izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da ne treba mijenjati granice nije ništa novo, ali da to ne znači da Beograd ne može da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

"Moja snaga je toliko minimalna u poređenju sa snagom Merkelove. Ona je najveći evropski lider. Ako ona kaže da se protivi ideji o razgraničenju, mi to ne možemo da promijenimo. I eto radosti nekima", rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše pisanje kosovske štampe da je ponizio predsjednika Kosova Hašima Tačija sa kojim juče u Briselu nije želio da se sastane, rekao je da nije išao u Brisel da bilo koga ponižava, niti da mu je to bila namjera.

On je kazao da je njegov posao kao i Tačijev da rješava probleme. 

Vučić: Bez Gazivoda nema ni opstanka ni ostanka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se na Gazivodama vidi težina svih problema sa kojima se Srbija suočava.

On je rekao da se na tom jezeru i hidroelektrani vidi ono sa čim se suočavaju i teška politička borba.

"Za nas je ono od presudnog značaja, bez Gazivoda nema opstanka ni ostanka ljudi u Ibarskom Kolašinu, Obiliću... Preko ovog jezera možete da vidite težinu i dubinu svih naših sporova i neslaganja. Došao sam da govorim šta nam je ideja, a ideja nam je da dugo vremena sačuvamo mir", rekao je Vučić prilikom dolaska na jezero Gazivode u opštini Zubin Potok.

Do sada je, kaže, u taj sistem uloženo 127 miliona.

"Imamo plan da obnovimo Simpov pogon za preradu voća i povrća, te da zaokružimo uzgoj i preradu ribe, posebno smuđa", rekao je Vučić.

On je podsjetio na spor, koji je i pred evropskom asocijacijom za elektromreže između EPS-a i KOS-a.

Predsednik Srbije je oko 3.15 sati stigao na hidroelektranu Gazivode, gdje su ga dočekali rukovodstvo i radnici hidroelektrane, te veliki broj građana.

Vučić je prethodno, u obližnjem Centru za ekologiju i razvoj sporta, na opasku novinara "ipak ste uspjeli da dođete", uzvratio riječima: "Nije valjda da ste sumnjali".

Vučić je na Gazivodama boravio pod jakim obezbjeđenjem.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oko 14 sati stigao je preko administrativnog prelaza Brnjak u opštinu Zubin Potok.

Ta opština je i prva tačka njegove dvodnevne posjete Kosovu i Metohiji, po programu koji uključuje i Gazivode, a na koji je, pod pritiskom Zapada, tek kasno sinoć pristala Priština.

Kako je ranije najavljeno Vučić će obići Zubin Potok, a potom i hidroelektranu u Gazivodama, a današnju posjetu sjevernom dijelu Kosova nastaviće obilaskom Leška, Leposavića i razgovorom sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova u Zvečanu, u večernjim satima.

Za sjutra se očekuje da će predsjednik Srbije posjetiti i pojedine dijelove centralnog Kosova, južno od Ibra, i na kraju će se obratiti građanima na velikom skupu u Kosovskoj Mitrovici, govorom u kojem će iznijeti okolnosti, kapacitete i mogućnosti Srbije da se dođe do komrpomisnog rješenja u kojem bi bili uvaženi i interesi Srba i Srbije na Kim.

Na putevima ka hidroelektrani Gazivode, u opštini Zubin potok, prvoj tački posjete Aleksandra Vučića KiM, nema vidljivog prisustva pripadnika kosovske policije, ali je prema administrativnom prelazu Brnjak prošao jedan policijski konvoj, javlja Tanjugov izvještač sa lica mjesta.

Na brani hidroelektrane Gazivode se, inače, privode kraju pripreme za doček predsjednika. Zaposleni HE Gazivode postavili su na branu veliku zastavu Srbije, a Vučića dočekuje i veliki baner sa porukom „Dobrodošao predsjedniče Srbije", dok se na samoj brani vijore male zastave Srbije.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније