Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Telegraf RS ]

10. 09. 2018. 17:36 >> 17:17
9

ODLUKA POLICIJE

Humanitarac Arno Gujon ne može na Kosovo

Kosovska policija zabranila je danas francuskom humanitarcu Arnu Gujonu ulazak na Kosovo i Metohiju, na administrativnom prelazu Merdare, uz obrazloženje da nema dozvolu za posjetu Kosovu.

Kako javlja izvještač RTS-a, osim Gujona kosovska policija zadržala je i dvojicu aktivista humantirane organizacije "Srbi za Srbe", koji su poslati na vanredni pregled, a za sada nije poznato da li će odluka biti promijenjena poslije toga.

Gujon je na Kosovo došao kako bi prisustvovao otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Eparhije Raško-prizrenske u srpskom selu Prekovce kod Novog brda.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, istakao je da je Gujonovo zadržavanje na prelazu Merdare upravo dokaz suštinske antisrpske prirode pojedinih struktura moći u Prištini.

On je ocijenio da je Priština, time što je Gujonu zabranila slobodno kretanje Kosovom i obavljanje filantropskog rada, pogazila elementarna načela humanosti na kojima počiva civilizovani svijet.

"Albanskom narodu nije strana humanost, međutim pojedine zločinačke strukture u Prištini ne znaju za humanost, ili barem misle da Srbi imaju manja prava od ostalih ljudskih bića", istakao je Đurić.

On je dodao da međunarodna zajednica mora da bude upozorena, jer sljedeći korak može biti "zatvaranje Srba u geta i njihovo formalno stavljanje u rang bića drugog reda".

Demokratska stranka Srbije (DSS) zatražila je danas od predsjednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da stanu u zaštitu francuskog humanitarca i da od prištinskih vlasti zahtijevaju da mu se omogući sloboda kretanja na Kosovu i slobodno bavljenje humanitarnim radom.

"Nedopustivo je da srpska vlast kukavički ćuti kada se sprovodi samovolja kosovske policije nad francuskim i srpskim državljaninom i humanitaracem, koji je Srbima u enklavama na Kosovu i Metohiji dopremio pomoć vrijednu milione eura", navodi DSS.

Ta stranka je dodala da je pasivnost srpske države nedopustiva, ne samo zato što je to nekorektno prema Gujonu, već zato što se time vrijeđa i više od 8.000 francuskih donatora humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo".

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније