Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

12. 09. 2018. 10:41 >> 10:24
7

TOMISLAV MERČEP

Ratni zločinac dio kazne provodi u banji

Ratni zločinac Tomislav Merčep, dio sedmogodišnje zatvorske kazne služi u banji, piše portal Indeks. Merčep je po komandnoj odgovornosti osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991, odnosno za ubistvo 43 civila.

Kako navodi hrvatski portal, osuđeni Merčep trenutno se nalazi u banji, Krapinske toplice, 50-tak kilometara udaljenoj od Zagreba, a vrijeme provedeno u banji računa mu se u odsluženje kazne.

"Zatvoreniku je na osnovu preporuke ljekara odobreno liječenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za sprovođenje potrebnog liječenja ne postoje uslovi u tijelima zatvorskog sistema. Predviđeno je da liječenje u spoljnoj zdravstvenoj ustanovi traje od 1. avgusta do 15. septembra 2018", rekli su Indeksu u Ministarstvu pravosuđa.

Povlašćeni tretman i mjesec i po odmora u banji Tomislavu Merčepu je, navodi Indeks, omogućen uz asistenciju Ministarstva branitelja koje je posredovalo u dogovaranju termina banjskog liječenja.

Prema pisanju portala, Merčep je u banji proveo i prošlo ljeto. Indeksu je to potvrdilo nekoliko svjedoka, među ostalim i pravosudni policajac koji je želio da ostane anoniman, kao i građanin koji je ispričao da je vidjao Merčepa u parku ili u kafiću bez pravosudnih policajaca.

Vrhovni sud Hrvatske početkom prošle godine povisio je zatvorsku kaznu Tomislavu Merčepu sa pet i po, na koliko ga je prvostepeno osudio zagrebački sud, na sedam godina zatvora.

Optužnica je teretila Merčepa, nekadašnjeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova, da kao faktički zapovjednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao "merčepovci" i smještene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije spriječio njene pripadnike da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na taj način su ubijene najmanje 43 osobe među kojima i tri člana porodice Zec iz Zagreba i njihovo 12-godišnje dete. Još se tri osobe vode kao nestale, a šestoro uhapšenih je preživjelo mučenje.

Na početku sudjenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj dio optužnicr izmijenjen i ublažen.

Merčep je uhapšen krajem 2010, a zbog ranijeg moždanog udara, odmah je smešten u zatvorsku bolnicu.

I podizanje optužnice sredinom 2011. dočekao je u banji, gdje je više puta boravio i tokom suđenja, koje je počelo godinu kasnije.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja bio mu je ukinut i pritvor u kojem je ponovo završio po izricanju prvostepene osudjujuće presuda u maju 2016.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније