Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

14. 09. 2018. 09:24 >> 09:04
9

VUČIĆ SAOPŠTIO

Sporazum uz garancije da Srbija bude u EU 2025.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da bi postizanje bilo kakvog dogovora sa Prištinom moralo da podrazumijeva i da Srbija dobije garancije da će biti članica Evropske unije (EU) 2025. godine. Komentarišući Vučićevu izjavu predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun kazao je da bi čvrste garancije za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), predstavljale snažnu potvrdu i verifikaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Ukoliko ikada postignemo sporazum (Beograda i Prištine), Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati članica EU 2025. godine", rekao je Vučić u intervjuu agenciji Rojters, prenosi Slobodna Evropa.

Vučić je rekao da bi moglo da traje i 10 godina da dvije strane postignu sporazum zbog svih razlika.

"Ponekad se osmjehujem kada čujem da ljudi pojednostavljuju stvari i kažu da se dogovor svodi na - daću vam tri sela i dobiću šest sela (zauzvrat)", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da "ako bi dogovor bio postignut, to bi trebalo da bude sveobuhvatan dogovor koji bi uključivao ne samo odnose nas i Albanaca na Kosovu, već bi morao da uključi i rješenje našeg puta ka EU i ekonomskog napretka".

Prema riječima Vučića, trenutno se ne zna gdje su granice.

"Niko u regionu ne bi trebalo da se plaši bilo kakvog sporazuma Srba i Albanaca na Kosovu. Region će biti stabilniji, jači i ekonomski atraktivniji", rekao je Vučić u sinoć objavljenom intervjuu.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića agenciji Rojters predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun izjavio je da bi čvrste garancije za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), predstavljale snažnu potvrdu i verifikaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Čvrste garancije za članstvo u EU, nakon što ispregovaramo poglavlja, je nešto što garantuje da će sporazum o normalizaciji odnosa biti realizovan i dugoročno održiv", kazao je Drecun za Radio televiziju Srbije.

Drecun je ocijenio i da bi takva garancija predstavljala i evropski napredak samog Kosova.

"Ipak, čini mi se da u Prištini postoji više razumijevanja o 'velikoj Albaniji', nego o evropskoj perspektivi", kazao je Drecun.

On se osvrnuo i na usvajanje Predloga zakona koji omogućava transformaciju Bezbjednosnih sanaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova (OSK), ukazujući da je to u suprotnosti sa rezulucijom 1244 UN, koja na Kosovu predviđa postojanje samo KFOR-a.

"Formiranje OSK bi dodatno ugrozilo međuetničke odnose i mogle bi da budu uperene protiv srpskog naroda na sjeveru Kosova", kazao je Drecun.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније