Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

17. 09. 2018. 08:03 >> 07:49
15

DAČIĆ SMATRA

Milošević nije razumio promjene, Vučić lider za 21. vijek

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kazao je da nije bio u bliskim prijateljskim odnosima s bivšim predsjednikom SRJ, Slobodanom Miloševićem, te da se prema njemu prijateljski postavio tek nakon odlaska Miloševića u Hag. Istovremeno je ocijenio da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, prototip srpskog lidera za 21. vijek.

 

Dačić je za rođendansko izdanje Blica ispričao koga od kolega smatra prijateljem, ko je težak za saradnju, ko je propustio šansu da ostavi veći trag u istoriji, ko mu se od svjetskih moćnika uvijek javlja na telefon, a ko mu je drug po pjesmi.

"Imao sam privilegiju da uz posao kojim se bavim i načinom života kojim živim, što je takođe važno, upoznam razne ljude što iz javnog života, što onih javnosti nepoznatih. Volim druženje, upoznavao sam ljude raznih profesija, koji nijesu poznati, a ostavljali su snažan utisak na mene", navodi Dačić.

Podsjeća da je Trampa sreo prije nego što je postao predsjednik najmoćnije zemlje na svijetu i da su se slikali ispred "Plejbojevog" zida.

"Sa Putinom sam pričao viceve, papa i kardinal Parolin su mi izjavili saučešće povodom smrti oca, u isto vrijeme dok su mi svi čestitali na dobijenom ordenu za družbu od ruskog predsjednika. Ketrin Ešton je od Tačija krila poklon koji mi je namijenila, sa Merkelovom razgovaram na ruskom, jer kao što znate ona je iz istočnog dijela Njemačke, a tamo skoro svi govore ruski", otkriva šef diplomatije.

Kaže da sa glumcima i pjevačima, među kojima ima dosta prijatelja i koji su dragi gosti na njegovim porodičnim veseljima, često ostane u kafani do zore.

Govoreći o Miloševiću rekao je da ni u vrijeme njegovog najvećeg uspona i moći nije isticao da su bili bliski prijatelji.

"Pa neću ni danas. Sarađivali smo, viđali se često, ali nijesmo bili bliski prijatelji. Kao portparol SPS, nisam pripadao krugu partijskih funkcionera koji donose odluke, već sam ih uglavnom saopštavao javnosti. Mislim da sam se prijateljski postavio prema Miloševiću tek nakon njegovog odlaska u Hag, mnogo više nego neki drugi. Tu mislim i na period nakon njegove smrti i na moj odnos prema njegovoj porodici, kada je možda više nego ikada bilo važno biti prijatelj. Malo je poznato da su nam se stavovi često mimoilazili. Nijesam se ustručavao da kažem šta mislim i zbog toga sam plaćao cijenu. Ne znam koliko se ljudi sjećaju, ali mene je Milošević dok je bio u Hagu isključivao iz SPS, ali sam vaskrsavao. Poštovali ga ili ne, Milošević je ostavio značajan trag i odlučujuće uticao na politiku Srbije u bitnom istorijskom trenutku", kazao je Milošević.

Kazao je da se sa ove distance vidi da Milošević nije shvatio razmjere promjena koje je donio pad Berlinskog zida i ujedinjenje Njemačke.

"I to je bila loša procjena koja je i na Srbiju ostavila posljedice. Sa druge strane, Miloševićevo nasljeđe su bar dvije izuzetno važne, istorijske odluke na kojima Srbija i danas zasniva svoje državne interese. Jedna je Dejtonski sporazum, kojim je prije 23 godine okončan rat, postavljeno ustrojstvo Bosne i Hercegovine, a Srbima omogućeno da imaju svoj entitet, Republiku Srpsku. Bez ovog sporazuma i Srbi u BiH, ali i Srbija ne bi ni izbliza imali mogućnost da utiču na ostvarenje svojih interesa. Druga odluka je svakako Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, koja omogućuje Srbiji da zadrži svoje pozicije kada je riječ o Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Kad je riječ o Vučiću, Dačić kaže: "Bez obzira na to što je dugo u politici, Aleksandar Vučić je prototip srpskog lidera za 21. vijek. Politika koju on vodi duboko je utemeljena na svijesti o tome gdje se nalazi Srbija, ko su njeni saveznici u svijetu, a ko oni drugi", rekao je Dačić.

Za Borisa Tadića kaže da će vjerovatno biti upamćen kao predsjednik Srbije koji je propustio najviše prilika da reformiše zemlju i da je bolje pozicionira u regionalnim, evropskim i svjetskim okvirima.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније