Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Radio Sarajevo, objavila B.B. ]

17. 09. 2018. 20:47 >> 20:30

KANTON SARAJEVO

Povećaće plate zdravstvenim radnicima

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj danas je s ministrima najavio da će u ovoj godini biti u mogućnosti da povećaju zarade zaposlenima u zdravstvu i da nema razloga za štrajk, čime je uputio poruku doktorima i zdravstvenim radnicima koji štrajkuju da će ispuniti njihove zahtjeve.

On je to izjavio, nakon što su jutros i zdravstveni radnici Kantona Sarajevo počeli generalni štrajk tražeći veće plate, njegovu i ostavke ministarke zdravlja i generalnog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Ministarka zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj kazala je kako već 13 dana ljekari i stomatolozi štrajkuju, a da je danas počeo i štrajk ostalih radnika u zdravstvu, te da to najviše pogađa građane.

Zolj smatra da je štrajk poslužio za promociju pojedinih sindikalnih vođa uoči izbora koji  će se održati u BIH.

"Neke sindikalne vođe su na listama, a ovo im je dobar marketing", kazao je Zolj.

Sindikat doktora i stomatologa je tražio takođe povećanje zarada, a Zolj je kazao da će im taj zahtjev biti ispujen. 

"Hoćemo jednu pisanu garanciju od njih da će se oni odreći subvencija, a time bismo mogli stvarati kapital za povećanje plata, kako ne bi došli do udara na ostale stvari. Danas u tri sata sjedamo s njima da ih obavijestimo da smo pristali na njihove zahtjeve", rekao je Zolj.

"Imali smo brojne primjedbe građana, ali na svu sreću, nismo imali incidenata i nadam se da ih neće ni biti. Insistiraćemo da se neka druga primanja koja nijesu plata ukinu. Osnovna plata se ne smije reducirati i pokusaćemo da se takve plate održe i naredne godine", kazala je Ademaj.

 Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo, koji su jutros počeli štrajk, istakli su kako je cilj njihovog štrajka koji traje već nekoliko, otklanjanje diskriminacije zdravstvenih radnika.

Edo Selimić iz Sindikata radnika u zdravstvu, kazao je da traže korigovanje diskriminacije nedoktora u odnosu na doktore.

"Tu diskriminaciju je stvorila Vlada Kantona Sarajevo. Nekome su povećali satnicu za 50+20 feninga, a nekima nijesu dali ništa, a tih ništa je 6.200 radnika", rekao je Selimić.

On je naglasio da su zatražili da se "diskriminacija nedoktora u odnosu na doktore i sudski dokaže".

Kako je naglašeno iz Sindikata, zaposlenici će biti na radnim mjestima, a primaće samo hitne slučajeve.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније