Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Radio Slobodna Evropa, Radiosarajevo.ba, objavila B.B. ]

18. 09. 2018. 12:10   >>  11:53

U SARAJEVU

I prosvjetni radnici u štrajku

U Kantonu Sarajevo jutros je održan dvosatni štrajk upozorenja prosvjetnih radnika, zbog neispunjenja zahtjeva da se u osnovnom i predškolskom obrazovanju osnovica za plate poveća na 330 maraka (oko 168 eura).

O zahtjevima Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, koji je organiyator protesta, kako je najavljeno iz Vlade, razgovaraće sjutra.

Prema riječima kantonalnog premijera Adema Zolja, problem je kompleksan, jer se podizanje osnovice za plate ne može primijeniti samo na radnike u obrazovanju.

"Svi budžetski korisnici, svima je ista osnovica. Ne možete za 2.000 radnika u obrazovanju povećati osnovicu. Šta je sa ostalima", rekao je Zolj.

Iz kantonalne Vlade i resornog Ministarstva obrazovanja pozvali su nastavno osoblje da ne obustavljaju nastavu, te najavili mogućnost tužbe.

Štrajk je u vrtićima trajao do devet sati, a u školama do 9:35.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, kazao je za Radio Sarajevo, da Vlada Kantona i dalje ignoriše zahtjeve prosvjetara.

"Razgovarao sam sa nastavnicima koji su dio sindikata o prijedlogu Vlade KS koji je upućen juče da se osnovica za plate podigne na 300 KM i skoro svi se ne slažu sa ovim predlogom Vlade, tako da nismo odustali od svojih zahtjeva", kazao je Sivro, te dodao da se štrajk nastavlja svaki dan do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Na jučerašnjoj pres konferenciji premijer KS Zolj najavio je da će ako pravni osnov to dozvoli biti podignuta tužba protiv predstavnika sindikata koji jutros ne budu počeli sa nastavom.

Sivro smatra da je to samo medijski spin i pokušaj premijera da uplaši nastavnike.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније