Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 08. 2013. 14:20   >>  14:20

ZAPADNI NIL

Beograd: Virusom zaraženo 27 ljudi

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu trenutno se od infekcije virusa Zapadnog Nila liječi 27 bolesnika. Bolest, prema riječima direktora Klinike Dragana Delića oko 80 odsto zaraženih preleži bez simptoma.



On je, kako prenose beogradski mediji, rekao da većina bolesnika koji se nalaze na Klinici ima infekciju centralnog nervnog sitema, kao i da je klinički tok bolesti kod ove infekcije dosta nepredvidiv, te je u startu teško govoriti o prognozi.

"Značajan broj bolesnika preleži ovu infekciju bez simptoma, oko 80 odsto inficiranih, a oko 20 odsto bolesnika imaju kliničke znake bolesti, povišenu temperaturu, povraćanje, osip, uvećane limfne žlezde", rekao je Delić, navodeći da je bitna karakteristika te infekcije sezonski karakter javljanja bolesti, tako da ljekari tokom jula, avgusta, septembra i početkom oktobra očekuju zarazu.

On je istakao i da je značajan broj bolesnika već otpušten kućama, te da će oni dolaziti na kontrole. delić je rekao da se najteže forme bolesti - infekcija centralnog nervnog sistema, moždanica, kičmene moždine rijetko sreću, i da od 250 inficiranih jedan bolesnik ima neuroinvazivnu formu.

Obično se zaraze starije osobe, hronični bolesnici, što otežava njihovo liječenje i izlječenje. Delić kaže i da su u Srbiji stvoreni svi preduslovi za tu infekciju, te da nije nužno da se građani zaraze u inostranstvu.

"U našoj zemlji stvoreni su svi preduslovi za ovu infekciju, Srbija ima migratorne ptice koje su primarni rezervoar za ovaj virus, vodene površine i komarce koji tu infenkciju prenose, i stanovnistvo koje nema otpornost protiv ove infekcije", dodao je Delić.

Inače, stručnjaci savjetuju da građani koriste repelente, nošenje komotne odjeće, upotrebu zaštitne mreže na prozorima, kao i izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније