Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

21. 09. 2018. 12:35 >> 12:16
6

VAŠINGTON POST

Makedonija, majušna zemlja sa ogromnim problemom Rusije

Predstojeći referendum u Makedoniji šansa je da ova zemlja krene u transatlanske integracije, međutim Rusija je uporna u namjeri da spriječi novo širenje Alijanse, analizira Vašington post.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra glasaju da li će ona promijeniti ime u Sjeverna Makedonija, čime bi okončali decenijski spor sa susjednom Grčkom i otvorili put za članstvo u EU i NATO, ali taj izbor aktivira još jedan geopolitički dvoboj između Zapada i Rusije koja čini sve što može da potkopa grčko-makedonski sporazum i time blokira novo širenje NATO-a, piše Vašington post.

U uredničkom komentaru pod naslovom "Makedonija, majušna zemlja sa ogromnim problemom Rusije", list navodi da za razliku od zapadnih demokratija koje pokušavaju da pridobiju Makedonce posjetama i govorima, poput američkog ministra odbrane Džima Matisa ili njemačke kancelarke Angele Merkel, Rusija vodi prikrivenu propagandnu kampanju zasipajući društvene mreže lažnim vijestima i pružajući podršku lokalnim ekstremistima koji organizuju proteste.

Podsjećajući na Matisovu izjavu u Skoplju da "nema sumnje" da je Moskva finansirala proruske grupe da ne bi uspio referendum o promjeni imena, Vašington post piše da operacije Moskve podsjećaju na one koje je ona vodila u SAD, Britaniji i drugim zemljama uoči izbora.

Glavna karakteristika su lažni nalozi na društvenim mrežama sa kojih se šire "otrovne" i evidentno lažne informacije, piše vašingotnski dnevnik i dodaje da je Njujork tajms, pozivajući se na zapadne diplomate, pisao kako se na Fejsbuku svakog dana otvori na desetine novih stranica sa kojih se poziva na bojkot referenduma, a sa nekih i na spaljivanje glasačkih listića.

Takodje se šire laži o policijskim napadima na protivnike promjene imena, dodaje Vašington post i navodi kao primjer da je fotografija jednog poznatog pjevača koga su napali u lokalnom incidentu dijeljena na društvenim mrežama uz tvdnju da je povrijeđen na protestima.

Riješenost režima ruskog predsednika Vladimira Putina da potopi makedonski sporazum, čak i po cijenu narušavanja prijateljskih odnosa sa Grkom je poučna. Makedonija se ne graniči sa Rusijom, ali je sa tri strane okružena članicama NATO-a. Ona ne predstavlja razumnu prijetnju za Rusiju, ali bi njen ulazak u transatlantski savez i evropsku zajednicu pomogao da se stabilizuje istorijski nestabilan kutak Evrope, piše Vašington post.

Kampanja remećenja koju vodi Moskva, još jednom pokazuje da Putin na odnose sa Zapadom gleda u potpunosti kao na pobjedu ili poraz, jer se svaki dobitak za demokratije, ma kako mali, doživljava kao smrtna prijetnja.

Za sada djeluje kao da će otvoreni apeli Zapada biti adut za ruske trikove. Istraživanja pokazuju da referendumski prijedlog prolazi, što će makedonskoj skupštini dati osnovu da usvoji potrebne ustavne promjene. Ali, kakakv god bude ishod, poruka iz Makedonije je jasna: Putin je i dalje riješen da podriva Zapad i njegove institucije kad god i gdje god može, zaključuje Vašington post u uredničkom komentaru.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније