Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila R.P. ]

26. 09. 2018. 15:05 >> 14:46
3

REALNO RJEŠENJE

Tupurkovski: "Da" na referendumu

Predsjednik Makedonskog olimpijskog komiteta i nekadašnji jugoslovenski i makedonski političar Vasil Tupurkovski pozvao je građane Makedonije da na referedumu u nedelju prihvate Dogovor sa Grčkom.

"Dogovor o imenu treba da prihvatimo kao jedino realno rješenje. Na referedumu 30. septembra nećemo voditi partijske bitke, već se borimo za naše jedinstvo. To je najveća korist od ovog referenduma, ukoliko kao građani i kao narod to želimo da shvatimo", rekao je Tupurkovski za agenciju MIA.

Nekadašnji visoki funcioner, prije raspada SFRJ, rekao je da je Makedonija nakon osamostaljena prije 27 godina, imala sasvim prihvatljiv prijedlog za rješavanje makedonsko-grčkog problema oko imena, ali da tu šansu nije iskoristila.

"Sada su Makedonija i Grčka napravilee uzajamno prihvatljivo rješenje. Da budemo realni, ovo rješenje je gore, ali poslije 27 godina jedino je realno i bolje neće biti pronadjeno poslije novih decenija traganja, uz nove žrtvovane generacije. Znači da treba da prihvatimo ovaj dogovor", rekao je Tupurkovski.

Građani Makedonije treba da se 30. septembra izjasne na referendumu da li su za Dogovor sa Grčkom, kojim je predvidjeno da Makedonija imenu doda geografsku odrednicu "sjeverna", a sporazum predviđa i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet.

Uspješan referendum i ustavne promjene do kraja ove godine, koje garantuju promjenu naziva države u "Sjeverna Makedonija", uslov su za makedonsku integraciju u EU i NATO, što je Grčka blokirala, zahtijevajući da se najprije riješi međusobni spor oko naziva.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније