Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

27. 09. 2018. 18:59 >> 18:42
2

IVANOV U UN-U

Makedonci da bojkotuju referendum

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov danas je sa govornice UN pozvao sunarodnike da ne izađu na referendumu o promjeni imena zemlje, koji je nazvao "istorijskim samoubistvom".

"Kao građanin ja sam donio odluku, 30. septembra neću izaći da glasam. I uvjeren sam da ćete vi naši sugrađani, takođe donijeti tu mudru odluku", rekao je Ivanov pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku, prenosi Frans pres.

On je nazvao promjenu imena zemlje "omčom" oko vrata i "flagrantnim kršenjem suvereniteta", prenosi AP.

Ivanov je kritikovao američke i evropske zvaničnike koji su posljednjih nedjelja posjetili Makedoniju zbog nagovještavanja da promjena imena pruža Makedoniji jedinu nadu da se ikad pridruži NATO i EU.

"Ako nam oduzmete nadu, šta će nam ostati", pitao je Ivanov.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rješavanju dvoipodecenijskog spora oko imena, kojim je predviđena promjena imena Makedonije u Sjeverna Makedonija, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspješan referendum i ustavne promjene koje garantuju promjenu imena države u Sjeverna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Makedonija je podijeljena oko referenduma – na jednoj strani je koalicija oko vladajućih SDSM i DUI koja smatra da Dogovor sa Grčkom treba podržati, jer otvara evroatlantske perspektive zemlje, a na drugoj opozicioni VMRO DPMNE koji kritikuje taj dogovor kao kapitulantski.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније