Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina ]

03. 10. 2018. 17:01   >>  16:45

NACIONALNI KONVENT O EU

"Balkan da ne bude poligon za obračun velikih sila"

Pitanje Kosova može se riješiti na kreativniji način, ukoliko Balkan izbjegne da opet bude poligon za obračun velikih sila, poručila je koordinatorka Nacionalnog Konventa Srbije o Evropskoj uniji (EU), Nataša Dragojlović.

Ona je danas na konferenciji „Srbi i Albanci – kojim putem dalje?“ u Tirani, kazala da je za trajno rješenje kosovskog pitanja sasvim irelevantno da li će se dogovor postići prije isteka mandata šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

"Za Kosovo se može naći kreativnije rješenje od svih dosadašnjih neuspjelih eksperimenata međunarodne zajednice, ukoliko Balkan izbjegne da ponovo postane poligon za obračun velikih sila", rekla je Dragojlović.

Ona smatra da glavni uzrok loših odnosa Srbije i Albanije nije Kosovo, već ideološke razlike koje datiraju od ranije.

Prema riječima Dragojlović, Srbi i Albanci će, kada dostignu evropske standarde i vrijednosti, normalizovati i međusobne odnose.

"Ako bi naša društva bila demokratska, s pravom koje je harmonizovano sa onim koje važi u EU, ako bi funkcionisala na principu liberalne tržišne ekonomije, mislim da bi nove generacije, lišene balasta i iskustva iz komunističkog perioda, našle razlog da trguju i da putuju jedni kod drugih", smatra Dragojlović.

Ona je navela da je komunizam, i u Srbiji i u Albaniji, poništio ljudska prava i slobode, privatnu svojinu, mogućnost razvoja privatnog preduzetništva i da upravo to treba da se ispravi kako bi obje države pristupile EU.

"Srbi i Albanci se normalno druže u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim evropskim državama. To ne mogu da rade samo u svojim drzavama zbog predrasuda, nepostojanja vladavine prava i institucija koje bi garantovale bezbjednost", kazala je Dragojlović.

Prema njenim riječima, to su razlozi zbog kojih Albanija nije otvorila pregovore, a Srbija će teško zatvoriti poglavlja 23 i 24.

"EU nije cilj, već sredstvo da društva postanu demokratska, modernizovana, pravno uređena i sigurna za svakog", zaključila je Dragojlović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније