Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

05. 10. 2018. 11:33 >> 11:12
11

DAČIĆ SIGURAN

Na Kosovu može biti samo KFOR

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, kazao je da je stav Srbije da su jedine oružane snage koje mogu biti prisutne na Kosovu snage KFOR-a, te da će srpski predsjednik Aleksandar Vučić 8. oktobra sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razgovarati o problemima oko osnivanja vojske Kosova, jer je to suprotno Rezoluciji 1244.

 

Dačić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da postoji "mala konfuzija" zapada oko toga šta je njihov stav o vojsci Kosova.

"Za nas više ništa ne može da bude iznenadjenja kada je riječ o stavu određenih zapadanih krugova. Ali jedna je istina, da nikakvim dokumentom nijesu predvidjene oružane snage Kosova, da je to suprotno Rezoluciji 1244, da su jedine oružane snage koje tamo mogu da budu KFOR", rekao je Dačić i dodao da bi osnivanje kosovske vojske bila bezbjednosna prijetnja čitavom regionu.

Kako je objasnio, pozicija Srbije u dijalogu sa Prištinom je "znatno bolja i drugačija nego prije pet - šest godina".

"Mi smo sada aktivni igrač u igri, a ne neko o kome se odlučuje čak i bez našeg znanja i protiv naše volje. Srbija je postala odgovoran i kredibilan partner i da, naravno, mi jesmo konstruktivi, ali to nije naša slabost, već snaga da tražimo kompromis", objasnio je Dačić.

On je dodao da ukoliko Priština ne želi kompromis - nema problema, "ali treba da znaju da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova".

Rekao je da je nova američka adminsitacija otvorila vrata za mogućnost da se dodje do kompormisa i objasnio da "ako se dvije strane dogovore oko kompromisa, šta ima neko da se javlja sa strane i daje sugestije".

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније