Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92/Tanjug, Objavila: R.P. ]

08. 10. 2018. 11:03 >> 10:43

ANALIZA

BiH ulazi u ustavnu i političku krizu

U prvim reagovanjima medija u Bosni i Hercegovini, nakon 8. opštih izbora od završetka rata, ne isključuje se mogućnost da država bude uvedena u ustavnu i političku krizu. Posebno se ukazuje da je velikom broju registrovanih birača u BiH bilo teško da izađu na izbore.

Novinar Benjamin Butković za Aldžaziru Balkans, piše da je vjerovatno najveće iznenađenje jučerašnjih izbora debakl kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, lidera Saveza za bolju budućnost, Fahrudina Radončića.

Istina, navodi se, brojanje glasova još traje, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je objavila podatke sa nešto manje od polovine biračkih mjesta i rezultati još nisu potvrđeni.

Razloge takvog poraza, navodi autor, vjerovatno će temeljno analizirati njegov izborni štab, ali sve procjene pred izbore govorile su da će se glavno nadmetanje voditi između njega i kandidata Stranke demokratske akcije Šefika Džaferovića.

“Politički potop je tim veći što je jedan od kandidata Mirsad Hadžikadić, lišen podrške iz bilo koje stranačke infrastrukture, osvojio blizu 10 posto glasova, a Radončić, s ozbiljnom strankom koja je učestvovala u vlasti, svega dva i po posto više. I tu, očigledno, neće pomoći ni prebrojavanje ostalih glasačkih listića”, navodi Butkovic za Aldžaziru Balkans.

Mnogi će tvrditi da je iznenađenje i nadmoćno veći broj glasova Željka Komšića u odnosu na protivkandidata Dragana Čovića. Znalo se, kaže Butković, da će Komšić dobiti dio glasova od biračkog bošnjačkog tijela.

Dilema je samo u tome da li je došlo do ozbiljnog pomjeranja u hrvatskom biračkom tijelu, onom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, a za taj odgovor moramo sačekati objavljivanje konačnih rezultata, ili je, kaže, Čović platio ceh svog političkog koketiranja ss haškim osuđenicima i neskrivene saradnje sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom, koja je prihvaćena kao napad na Bosnu i Hercegovinu onakvu kakvom je Bošnjaci vide.

Vjerovatnije je, piše Butković, da se kod birača probudio inat, a manje se brinulo o političkim i drugim obećanjima Komšića i Čovića. Komšićeva prednost stigla je, na iznenađenje analitičara, iz kruga birača Radončića, iako se pretpostavljalo da bi on mogao uzeti prevashodno dio birača kandidata Socijademokratske partije Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

Butović smatra da su ponovo oči javnosti u BiH bile uprte u nadmetanje za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dok je mnogo značajnije kakav će odnos političkih snaga biti u parlamentima.

Ono oko čega nema spora je da su održani izbori ozbiljno kontaminirani i nezavisni posmatrač sa punim pravom bi ih mogao oceniti nelegalnim, smatra Butković.

Ustav Bosne i Hercegovine je diskriminatorski prema građanima ove zemlje i svako je po različitom osnovu diskriminiran u izbornom procesu. Diskriminacija nije uklonjena, a izabrani zvaničnici položiće svečanu obavezu pozivajući se na poštovanje tog i takvog Ustava. Pri tome će se, kaže, obavezati na unaprijeđenje i zaštitu ljudskih prava.

Nabrajajući brojne nepravilnosti, autor navodi da nakon izborne trke, BiH ulazi u ustavnu i političku krizu, jer, prema postojećem Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, neće biti moguće primjeniti rezultate izbora u dijelu koji se tiče popunjavanja domova naroda u Federaciji Bosne o Hercegovine, pa time i u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Teško je, smatra Butković, vjerovati da će se domaći politički akteri dogovoriti o mogućem rješenju i izglasati ga u parlamentima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније