Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

08. 10. 2018. 11:16   >>  11:09 9

STOLTENBERG U SRBIJI

Poštujemo neutralnost, žalim zbog nevinih žrtava

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da taj vojni savez u potpunosti poštuje neutralnost Srbije i činjenicu da ne postoji težnja za ulaskom u Sjevernoatlantsku alijansu i još jednom izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, nevinih žrtava u bombardovanju 1999. godine.

Nakon otvaranja međunarodne vježbe "Srbija 2018" u Mladenovcu, Stoltenberg je rekao da je svjestan kontroverzi koje prate NATO u Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine i da taj rat i dalje predstavlja bolno sjećanje za mnoge, naročito za one koji su izgubili nekog bliskog.

Stoltenberg je rekao da žali zbog svakog nevinog izgubljenog života i ponovio da je ideja te akcija bila da se zaštite civili.

Prema procenama, u NATO bombardovanju 1999. godine poginulo je oko 1.000 vojnika i policajaca i oko 2.500 civila.

"Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da idemo dalje u budućnost", rekao je Stoltenberg i dodao da partnerstvo donosi korist i Srbiji i NATO, a takođe je podsjetio na sve zajedničke programe koji su obavljeni u prošlosti, poput uništavanja mina i viška naoružanja, prekvalifikaciju viška vojnog kadra i drugo.

Makedonija u NATO samo ako sprovede dogovor o promjeni imena

Stoltenberg je izjavio danas da je taj vojni savez spreman da vrlo brzo prihvati Makedoniju u članstvo ukoliko njena Vlada bude spremna da u potpunosti sprovede sporazum o imenu koji je postignut sa Grčkom.

Nakon početka vježbe "Srbija 2018" u Mladenovcu, Stoltenberg je rekao da je na Makedoniji da odluči kako će se dalje ponašati poslije referenduma koji nije uspio, ali da je NATO spreman da brzo prihvati tu zemlju kao 30. člana, ukoliko se sprovede sporazum sa Grčkom o promjeni imena.

"To možemo da uradimo veoma brzo nakon što se sprovede dogovor o promjeni imena. Ali je na makedonskim demokratskim institucijama da o tome odluče", rekao je Stoltenberg.

Vučić: Bombardovanje i Kosovo glavni uzroci niske popularnosti NATO u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su bombardovanje 1999. godine i događaji na Kosovu glavni razlozi veoma niske popularnosti NATO u Srbiji.

"To je, zapravo, pravi razlog, a sve ostalo je manje ili više sporedna pojava... Mi unapređujemo saradnju, iako je Srbija vojno neutralna i nemamo težnje da budemo dio bilo kojeg vojnog saveza", rekao je Vučić nakon otvaranja vježbe "Srbija 2018" u Mladenovcu.

On je rekao da je Srbija, na racionalnom nivou, zadovoljna saradnjom sa NATO, a da je nepopularnost tog saveza posljedica emotivnih i psiholoških pitanja.

Vučić je izrazio uvjerenje da će građani Srbije znati da cijene to što je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u nekoliko navrata izrazio žaljenje zbog civilnih žrtava u NATO bombardovanju 1999. godine.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније