Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

14. 10. 2018. 19:35   >>  19:31

NVO PORUČILA

Presuda upozorenje za nesavjesne

Presuda Višeg suda u Beogradu ,u korist uzbunjivača i bivšeg direktora Hitne pomoći Borka Josifovskog, treba da podstakne utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje niza činovnika u državnim organima i Agenciji za borbu protiv korupcije zbog nečinjenja, odugovlačenja, prikrivanja i falsifikovanja dokaza, poručili su iz nevladine organizacije "Doktori protiv korupcije".

"Time će ujedno biti poslato i drastično upozorenje drugim državnim službenicima, kako je došlo vrijeme da povjerene im poslove obavljaju u skladu za zakonom, pravovremeno i savjesno", rekao je u intervjuu za Dnevnik koordinator "Doktori protiv korupcije" Draško Karađinović.

Poslije presude Višeg suda, Karađinović je ocijenio i da bi novosadsko tužilaštvo trebalo da pokrene istražni postupak o aferi trgovine listama čekanja za zračenje na Institutu za onkologiju.

U pitanju je slučaj doktorke Bojane Bokorov, koja je 2009. ukazala na masovnu trgovinu listama čekanja na zračenja oboljelih od raka na Institutu za onkologiju Vojvodine.

"Ako smo mi, sa skromnim mogućnostima jedne samofinansirajuće nevladine organizacije uspjeli da prikupimo dovoljno čvrstih dokaza da Agencija za borbu protiv korupcije poslije službene provjere konstatuje brojna teška kršenja zakona, onda je jasno da u dubinama fioka tužilaštva i policije ima mnogo više dokaznog materijala", ocijenio je Karađinović.

On je podsjetio da je doktorka Bokorov, uprkos statusu uzbunjivača i zvanju docenta, izbačena s Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a "sve do 2016. i promjene u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, na svom radnom mjestu radioterapeuta na Institutu za onkologiju Vojvodine trpjela je kontinuiranu odmazdu, maltretiriranje i zastrašivanje".

Prema njegovim riječima, razlog za ćutanje tužilaštva u tom slučaju mogao bi da bude pritisak bivše pokrajinske vlasti, dok je razlog aktuelnog ćutanja tužilaštva možda u "bježanju od odgovornosti zbog prethodnog nečinjenja i pasivnosti".

Karađinović je kazao i da presuda Višeg suda u Beogradu pokazuje da uzbunjivač danas u Srbiji može da dobije potvrdu od suda, kao i da je bio žrtva progona državnih institucija.

"Osim što donosi izvanredno ohrabrenje ljudima koji ukazuju na korupciju i zloupotrebe u organima vlasti, ovakva presuda predstavlja i prve opipljive znake ozdravljenja i konsolidacije srpskog pravosuđa poslije katastrofalne reforme sudstva iz protekle decenije", ocijenio je Karađinović.

On je dodao da se tom presudom, izrečenom u korist uzbunjivača, "daju realni, a ne kao često do sada samo deklarativni temelji za konstituisanje pravne države po evropskim standardima".

Borko Josifovski je još 2005. godine ukazivao na kriminalne radnje ljekara Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća, da bi nakon toga bio smijenjen, a dvije godine kasnije i otpušten.

Josifovski je svojevremeno upozorio Ministarstvo zdravlja da pojedini ljekari Hitne pomoći namjerno nijesu stizali na vrijeme i nijesu obavljali reanimaciju pacijenata da bi tako privatnim pogrebnim preduzećima obezbijedili zaradu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније