Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Blic.rs, objavila B.B. ]

14. 10. 2018. 11:58   >>  11:38 1

CIPRAS KATEGORIČAN

Prespanski sporazum nema alterantivu

Grčki premijer Aleksis Cipras indirektno je odbacio predloge koalicionog partnera i ministra odbrane Panosa Kamenosa, koji je na sastancima u SAD govorio o planu B za bezbjednosne međudržavne sporazume, kao alternativi Sporazumu iz Prespe o promjeni imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonska informativna agencija (MIA) navodi da je Cipras u govoru u subotu pred članovima Centralnog komiteta vladajuće stranke Siriza poručio da "nema alternativnih rješenja za članstvo susjedne zemlje u NATO i EU" i dodao da je "Sporazum iz Prespe jedinstvena i nezamjenljiva prilika za dva naroda, ali i za stabilnost na Balkanu".

"Ako naši susjedi odbiju ovaj sporazum kroz procese koji su u potpunosti za poštovanje i predviđeni su njihovim ustavom, treba da znaju, i moram to iskreno da kažem, da neće biti alternativnih rješenja za njihov ulazak u Evropsku uniju ili u druge međunarodne organizacije u koju žele da se učlane ili vjerovatno u odbrambene saveze i saradnju u kojima Grčka učestvuje ili će učestvovati", rekao je Cipras.

MIA prenosi i da je makedonski premijer Zoran Zaev u intervjuu za vikend izdanje grčkog lista "Ta nea" istakao da "ne postoji bolji sporazum od aktuelnog" i izrazio nadu da će "poslanici poštovati volju građana koji su glasali na referendumu" o promjeni imena Makedonije.

Navodi se da je Zaev ocijenio da je "vrijeme da Balkan od bureta baruta postane izvor stabilnosti" i uputio poruku Grčkoj da dvije zemlje "sada imaju priliku za istorijski uspjeh kao investiciju za budućnost".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније