Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

17. 10. 2018. 20:40 >> 20:18

USTAVNE IZMJENE

Odustali od rasprave, nastavak u petak

Rasprava o potrebi za izmjene ustava Makedonije biće nastavljena u petak, odlučio je danas predsjednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi.

On je to saopštio nakon popodnevnog dijela plenarne sjednica na kojoj su diskutovali samo poslanici vladajućeg SDSM, jer su poslanici opzicione koalicije oko VMRO DPMNE odustali od dalje debate nakon koordinacije sa liderom stranke Hristijanom Mickoskim.

Rasprava u petak će biti nastavljena u 11.00 sati i istog dana bi, prema navodima medija, predlog Vlade Makedonije o potrebi za ustavne izmjene u skadu sa Dogovorom sa Grčkom mogao biti stavljen na glasanje.

Opozicioni poslanici su raspravu o predlogu Vlade za ustavne izmjene zbog realizacije Dogovra sa Grčkom o rješavanju spora oko imena Makedonija, nazvali "jalovom" i najavili da će glasati protiv.

Oni su istovremeno pozvali poslanike vladajuće većine da odustanu od rasprave kako bi moglo da se glasa o predlogu vlade Zorana Zaeva za ustavne izmjene, što nije prihvaćeno.

U popodnevnom dijelu trećeg dana sjednice o potrebi ustavnih izmjena poslanici vladajućeg SDSM su ponovili da je sada vrijeme da svi koji se deklarativno zalažu za EU i NATO to konretno podrže glasom za ustavne promjene kojim se mijenja ime države u Sjeverna Makedonija, što je uslov za evrointegacije.

"Naša obaveza je da kao poslanici pređemo put Makedonije ka stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskom prosperitetu, a to je put ka EU i NATO", istakli su poslanici vlasti koji su danas bili prijavljeni za raspravu.

Prema njima, zamajavanje javnosti je da se Dogovorom iz Prespe briše ime Makedonije i da geografska odrednica "sjeverna" zadire u makedosnki nacionalni identitet.

U parlamentu Makedonije u pondjeljak je počela višednevna plenarna sjednica o predlogu za pristupanje ustavnim promjenama i promjeni naziva države, koji za sada nema podršku poslanika opozicione koalicije, iako se u medijma spekuliše da je moguće da neki od njih podrže Vladin predlog.

Vladajuća koalicija sada ima glasove 72 poslanika i potrebno je da predlog podrži najmanje osam poslanika koalicije oko VMRO DPMNE da bi se postigla potrebna dvotrećinska većina.

U slučaju da poslanici prihvate predlog, vlada predlaže nacrt amandmana i parlament nastavlja raspravu o izmjenama makedonskog ustava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније