Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

18. 10. 2018. 13:16   >>  13:04 9

SERVER OCIJENIO

Povlačenje UNMIK-a zahtjevalo bi novu rezoluciju

Povlačenje UNMIK-a sa Kosova, bez dogovora o konačnom statusu, vjerovatno bi zahtjevalo novu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a, a njeno donošenje zavisilo bi od Rusije, izjavio je za Radio Slobodna Evropa profesor vašingtonskog univerziteta Džon Hopkins i ekspert za Balkan, Danijel Server.

Na društvenim mrežama je objavljeno pismo odlazeće ambasadorke SAD pri UN-u Niki Hejli kojim je zatražila od generalnog sekretara UN-a da se okonča mandat UNMIK-a.

Upitan da li UNMIK može biti povučen dok je na snazi Rezolucija UN 1244 o Kosovu, Server je rekao da vjeruje da je ova inicijativa Vašingtona "dio opšte strategije SAD-a da umanje angažovanje mirovnih misija UN-a".

"SAD, u principu, pokušavaju da ove misije umanje gdje god mogu. Da li je moguće da se UNMIK povuče sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu – pretpostavljam da jeste, ali bi to vjerovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN, a naravno, Rusija bi kontrolisala da li bi ona prošla ili ne. Mislim da će Amerikanci najvjerovatnije pokušati da umanje broj osoblja i budžet UN-a, ali ja ne znam koliko tamo sada ljudi ima i koliki im je budžet, tako da ne mogu da vam kažem kakve bi implikacije toga bile", rekao je Server.

On je kazao da je Beograd u pravu kad kaže da bi to bila najava odlaska UN-a sa Kosova i da nije čudno što se tome protivi.

"Prisustvo UN-a, na neki način, za Srbiju je dokaz njenog suvereniteta na Kosovu, što je besmisleno jer u realnosti nema suvereniteta osim na sjeveru i neke kontrole nad drugim srpskim zajednicama, a i Beograd je 2013. godine prihvatio Briselski sporazum po kome će se Ustav Kosova primjenjivati na čitavoj teritoriji Kosova", dodao je.

Server je ocenio i da Srbija ne može da zaustavi formiranje vojske Kosova, ali da to ne bi predstavljalo nikakvu prijetnju po Srbiju.

"Protivljenjem formiranju vojske Kosova, Srbija pokušava da sačuva posljednje tragove svog suvereniteta, ali to je potez koji ne može imati uspjeha. Kosovo će morati da nastavi sa formiranjem armije - jer mu je ona potrebna i jer želi da je ima - a njegovu nezavisnost je priznala većina zemalja na svijetu. Dakle, ne mislim da Beograd to može da zaustavi", dodao je.

On je rekao da formiranje armije Kosova u posljednje vrijeme koči to što Amerikanci i Evropljani pokušavaju da navedu Kosovo da uradi sve što je moguće da ubijedi Srbiju da se saglasi sa tom armijom. "Ali, to ne ide jer je Beograd odlučan u protivljenju, ali u nekom trenutku očekujem da će Priština nastaviti naprijed", dodao je.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније