Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

19. 10. 2018. 14:31 >> 14:12
14

VUČIĆ - PALMER

Formiranje vojske Kosova ugrozilo bi mir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je danas da bi Srbija bila u velikom problemu, ako bi se nastavila politika stvaranja kosovske vojske i eventualnog dolaska te vojske na sjever Kosova, te da bi to ugrozilo mir i stabilnost regiona.

Vučić je poslije razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, rekao da je Srbija mala da bi mogla bilo šta da zahtijeva od Amerike, ali da moli američke partnere da shvate da bi eventualno formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi mir i stabilnost i dovede do tragičnih posljedica.

"Ukazao sam na to da bismo bili u velikom problemu i satjerani u ćošak, ukoliko bi se politika stvaranja kosovske vojske i eventualnog dolaska te vojske na sjever Kosova, nastavila", rekao je Vučić.

Palmer je rekao da SAD već dugo imaju stav da podržavaju transformaciju Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku Kosova i da Amerika zadržava taj stav.

"To je tranzicija kojoj će trebati neko vrijeme i radićemo sa našim partnerima u Prištini da bi osigurali da se to odvija u korist regionalnog mira i stabilnosti", rekao je Palmer.

Vučić je rekao da je svjestan da SAD podržavaju transformaciju BSK i da Albanci ne bi ništa ni radili da ta podrška ne postoji, ali da pokušava da im objasni da to može dovesti do velike štete i tragedije i da Vašington pokuša da razumije poziciju Srbije.

"Kada pitam američke partnere na osnovu čega zasnivaju pravnu mogućnost za to, oni kažu da je Kosovo nezavisna država i da ima pravo da formira oružane snage u skladu sa Ustavom. Što mi, naravno, negiramo, jer je u suprotnosti ne samo sa našim Ustavom nego i međunarodnim javnim pravom", rekao je on.

Predsjednik Srbije je kazao da je američkom diplomati više puta predočio da ni u jednom sporazumu ne stoji mogućnost formiranja takozvane kosovske vojske. Ni u Kumanovskom vojno-tehničkom sporazumu, ni u rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti.

"Nema toga ni u Briselskom sporazumu, a ponajmanje u sporazumu koji smo postigli sa NATO, a koji podrazumijeva da kosovska policija može ući na sjever samo uz saglasnost NATO i lokalnih Srba", kazao je Vučić.

On je novinarima prenio da je s američkim zvaničnikom razgovarao i o nastavku dijaloga s Prištinom, kao i o tome kako da se priblže srpski i albanski narod i da se bolje razumiju u budućnosti.

On je rekao da je Beograd saglasan s Vašingtonom da treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine, ali i dodao da postizanje kompromisa sa Albancima nije blizu.

Vučić je naveo da Srbija želi dobre i bolje odnose sa SAD i veruje da je to moguće.

"Bilateralni odnosi su bolji i vjerujem da će u budućnosti biti još bolji. Mnogo toga možemo da uradimo u privlačenju američkih investitora i mnogo toga moramo da uradimo u oblasti vladavine prava", kazao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније