Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 10. 2018. 17:37 >> 17:14

NEZVANIČNO

Obezbijeđena većina za ustavne izmjene u Makedoniji?

U očekivanju nastavka sjednice Sobranja na kojoj bi trebalo da se glasa o početku procedure za izmjenu Ustava u skladu sa Dogovorom sa Grčkom, pojedini mediji objavili su danas da je vladajuća koalicija obezbijedila dvotrećinsku većinu za donošenje odluke, pozivajući se na nezvanične informacije iz stranaka vladajuće koalicije SDSM i DUI.

Istovremeno je poslanik opozicionog VMRO DPMNE Antonio Milošoski pozvao presjednika Sobranja Taljata Džaferija da odmah zakaže glasanje o predlogu Vlade Makedonije za ustavne izmjene i da "vidi da nema potrebnu većinu".

Nastavak sjednice Sobranja koja je počela u ponedjeljak o predlogu ustavnih izmjena kojima bi se promijenilo ime države, bio je zakazan za 15 sati, ali do 15.30 sjednica još nije počela.

Oko zgrada Parlamenta i Vlade su pojačane mjere bezbjednosti, ali prisustvo policije nije previše primjetno.

Po Poslovniku o radu Sobranja, postupak za promjenu Ustava odvijao bi se u tri faze.

U prvoj, parlament dvotrećinskom većinom treba da donese odluku o pristupanju promjeni Ustava.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška najmanje 80 poslanika.

Vladajuća koalicija može da računa na 72 glasa i potrebno je da obezbijedi još najmanje osam glasova poslanika makedonske opozicije da bi formirala potrebnu dvotrećinsku većinu od 80 glasova.

U predlogu Vlade su četiri suštinske promjene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gdje se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Ukoliko predlog o ustavnim izmjenama ne bude usvojen u Sobranju, može se očekivati raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније