Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/RTS/Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 10. 2018. 22:41   >>  20. 10. 2018. 14:27 8

MAKEDONIJA

Sobranje usvojilo odluku za početak ustavnih izmjena

Skupština Makedonije večeras je dvotrećinskom većinom od 80 glasova u dva odvojena glasanja usvojila odluku za pristupanje ustavnim izmjenama u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa.

Prvi put se glasalo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika.

Tokom prvog glasanja poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mjesta i stali pored zida sale da bi se vidjelo ko glasa, a pojedinačno glasanje zahtijevali su jer su sumnjali u elektronski sistem glasanja.

U prvom i drugom drugom glasanju 'za' je bilo 80 poslanika vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržano dijelom poslanika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih partija, dok je u drugom glasanju 39 poslanika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv.

Sjednici na kojoj se o predlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmjenama u skladu sa Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor sa Grčkom.

VMRO DPMNE optuživala vlast za pritisak na poslanike

Sjednica Sobranja počela je tek nakon 22 sata.

Sjednica juče nije održana, a danas je trebalo je početak bio zakazan u podne. Prvo je bez obrazloženja odgođena za 15 sati, a potom za 21.00.

Opoziciona VMRO DPMNE je prije sjednice optužila vlast da je tokom dana u skupštini "žestoko ucjenjivala, prijetila i pravila pritiske" na poslanike koalicije oko te stranke da bi glasali za izmjene Ustava, što je Vlada Makedonije odmah demantovala.

Na konferenciji za novinare, nakon što je za 21.00 zakazan nastavak sjednice parlamenta, generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev je naveo da je "jednom poslaniku nuđeno milion eura da glasa za Dogovor sa Grčkom, drugom dva miliona, a trećem 250.000 eura, ali da su odbili".

"Sve to je odbijeno, jer dostojanstvo nema cijenu", rekao je generalni sekretar najveće opozicione partije u Makedoniji i zatražio da državno tužilaštvo otvori istragu.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je saopštio da "kategorično demantuje lažne informacije da vlast pravi žestok pritisak na poslanike i da ih ucjenjuje svim mogućim sredstvima".

Tenzije su podignute,"igra nerava" i neizvjesnost se nastavljaju, javljali su makedonski mediji ranije danas.

Mediji su objavljivali oprečne informacije. Pojavljivali su se izvještaji da je gotovo izvjesno da stranke na vlasti nijesu uspjele da namaknu dvotrećinsku većinu koliko im je potrebno za usvajanje ustavnih promjena, kao i da je većina osigurana.

Makedonski parlament ima 120 poslanika, a iz vladajuće većine je svega njih 61.

Tri faze za promjenu Ustava

Po Poslovniku o radu Sobranja, postupak za promjenu Ustava odvijao bi se u tri faze.

U prvoj, parlament dvotrećinskom većinom treba da donese odluku o pristupanju promjeni Ustava.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška najmanje 80 poslanika.

U predlogu Vlade su četiri suštinske promjene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gdje se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Nakon usvajanja predloga o ustavnim izmjenama, može se očekivati raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније