Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina; Objavila: M.M ]

20. 10. 2018. 09:10 >> 09:10
9

STOLTENBERG PORUČIO

"Iskoristite istorijsku priliku da Makedoniju uvedete u NATO"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je usvajanje odluke o početku procesa za izmjenu Ustava u makedonskom Sobranju.

"Vladini i politički lidera sada treba da završe nacionalne procedure na osnovu sporazuma o imenu i iskoriste ovu istorijsku priliku da zemlju dovedu u NATO", napisao je Stoltenberg na Twitter nalogu.

Makedonski parlament usvojio je dvotrećinskom većinom od 80 glasova odluku o pristupanju izmjenama ustava te zemlje.

Promjene bi trebalo da omoguće promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog I grškom premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Po Poslovniku o radu Sobranja, postupak za promjenu Ustava odvijao bi se u tri faze.

U prvoj, parlament dvotrećinskom većinom treba da donese odluku o pristupanju promjeni Ustava.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška najmanje 80 poslanika.

Cipras, Han i Tusk poručili: Ovo je veliki dan za Makedoniju

Premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu na uspješnom glasanju u parlamentu Makedonije čime počinje procedura za promjenu Ustava što je obaveza po Dogovoru iz Prespe.

"Čestitke moj prijatelju Zorane Zaeve. Večerašnje glasanje je veliki korak ka našem zajedničkom uspjehu. Veoma važan korak ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za naše narode", napisao je Cipras na Tviteru.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk na Tviteru je na makedonskom jeziku poručio da je Makedonija glasanjem korak bliže evroatlantskoj zajednici.

"Jedan glas, jedan veliki korak bliže zauzimanju mjesta koje vam pripada u našoj transatlantskoj zajednici", napisao je Tusk.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocijenio je da je danas veliki dan za demokratiju u Makedoniji i čestitao svima koji su odlučili da idu putem ka Evropskoj uniji.

"Očekujem da će slobodan izbor svih poslanika biti u potpunosti poštovan, posebno onih koji su promijenili stranu. Potrebno nam je državništvo, a ne partijske igre“, napisao je Han na Tviteru.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније