Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Radio Slobodna Evropa, objavila B.B. ]

26. 10. 2018. 20:09 >> 19:50

SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE

Podrška potrazi za nestalima na Kosovu

Delegacije Beograda i Prištine usvojile su procedure o primopredaji posmrtnih ostataka stradalih, što bi po očekivanjima trebalo da pomogne potragu za osobama nestalim tokom ratnih sukoba na Kosovu prije 20 godina.

Dogovor je postignut na sjednici Radne grupe za osobe koje se vode kao nestale u Beogradu, koju čine predstavnici Srbije, Kosova i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Šefovi delegacija učesnika, koje su predvodili Veljko Odalović, Ibrahim Makoli i Fabijen Burdije, saopštili su da očekuju da bi usvojene procedure trebalo da pomognu procesu pronalaženja nestalih.

Fabijen Burdije izjavio je da je u 2018. riješeno samo sedam slučajeva nestalih osoba.

"Danas 20 godina poslije rata 6.057 ljudi prijavljeni su Međunarodnom komitetu crvenog krsta kao nestali. Njihove porodice žive u neizvesnosti, bez saznanja šta se dogodilo sa njihovim voljenima", rekao je Burdije.

Arsim Gerdžaliju, iz Radne grupe za nestale Kosova, podsjetio je da je pitanje nestalih ranije bilo u nadležnosti Ujedinjenih nacija, potom Euleks-a, a sada dvije radne grupe. On se slaže da je broj identifikovanih mali, ali to objašnjava ili zastarjelim ili pogrešnim informacijama.

"Od januara do oktobra otvorili smo oko pet lokacija na Kosovu u regionu Đakovice, koje su kao rezultat imale mogućnost pronalaženja najmanje pet osoba. Čekamo na analize DNK od Međunarodnog komiteta za nestale osobe koji je sada prebačen u Hag. Otvorili smo lokacije i u regionu Podujeva i nije bilo rezultata, kao i u Gračanici, Kačaniku i Skenderaju (Srbica) – takođe bez rezultata" kazao je Gerdžaliju.

Odalović, koji je predstavljao delegaciju Srbije, rekao je da su porodice čiji su članovi nestali sa pravom nezadovoljne.

"Ukupno 1.647 osoba sa prostora Kosova i Metohije se i danas vodi kao nestalo. Informacije koje su nam neophodne za nova traženja su nešto što je naš zajednički apel. Ne smije biti nesporazuma kada je u pitanju traženje svih mogućih arhiva. I Priština traži da produbimo traženje u našim arhivama, mi tražimo da produbimo arhive koje se nalaze u Prištini".

Prema podacima nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo, od sukoba na Kosovu 1998-1999. godine, 1.658 osoba vode se kao nestale. Od tog broja, više od 1.000 je albanske nacionalnosti, oko 540 su Srbi i nealbanci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније