Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

30. 10. 2018. 10:09   >>  09:46

ISTORIJSKA PRESUDA

Banka mora da vrati klijentu novac

Sud u Splitu presudio je da je ugovor o kreditu u švajcarskim francima između banke i klijenta ništavan i da banka mora da vrati novac.

Hrvatsko udruženje građana Franak objavilo je da je ta presuda suda u Splitu istorijska.

Sud je odlučio da banka mora da vrati klijentu novac koji je uplaćivao poslije odobrenog kredita, piše Index.

"Obavještavamo hrvatsku javnost da je Opštinski sud u Splitu presudio u jednom sudskom procesu da je ugovor s valutnom klauzulom CHF ništavan. Budući da se radi o prvostepenoj presudi, Udruženje Franak ne može da da nikakve druge podatke, osim da je istorijsku presudu donijela sudija Sonja Meštrović", navedeno je u saopštenju udruženja.

Oni su pozvali sve dužnike kredita u švajcarskim francima (CHF), koji žele da vrate svoj novac iz banaka, da se jave radi savjetovanja.

Udruženje navodi i da je utvrđeno da je osim ništavnosti valutne klauzule u kreditima u franku, ništavan i sam ugovor o takvom kreditu između dvije strane, klijenta i banke.

Takođe, zadovoljni su i jer je presudom navedeno da "nepostojanje propisa kojim bi se utvrdilo kako kamatna stopa mora biti izražena, nije opravdanje za banku da kamatnu stopu mijenja po svom nahođenju".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније