Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS, objavila B.B. ]

31. 10. 2018. 15:44   >>  15:22 2

BRAMERC UPOZORIO

Lideri na Balkanu veličaju ratne zločince

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove, Serž Bramerc, naveo je da je i dalje nedovoljna regionalna saradnja u postupcima procesuiranja ratnih zločina.

Bramerc je u intervjuu za sarajevski portal "Kliks", naveo da se i dalje dešava da neki izvršilac ratnih zločina "pobjegne u Srbiju ili Hrvatsku i onda se ništa po tom pitanju ne može učiniti".

Dodao je da takve stvari otežavaju procesuiranje ratnih zločina u regionu.

Odgovarajući na pitanje da li će u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN pomenuti "stare probleme" nedovoljne regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina, rekao je da će u izvještaju biti naveden određen broj kritičnih aspekata.

"Kada je riječ o saradnji, ona je dobra između moje kancelarije i kancelarija glavnih tužilaca u Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu. Ali ono što nije nikako dobro, to je regionalna saradnja. Upravo smo to spominjali više puta i opet ću to spomenuti u izvještaju", rekao je Bramerc.

Na pitanje kakva je istinska volja političara u regionu da riješe stvari koje su se desile u prošlosti, Bramerc je naveo da se prošle godine susreo sa hrvatskom predsjednicom (Kolindom Grabar Kitarović) u Njujorku, prošle sedmice imao je sastanak sa predsjednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem) i misli da postoji zajednički stav da se riješi pitanje nestalih.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove je naveo da je "neprihvatljivo" da političari u BiH "veličaju osuđene ratne zločince i veličaju genocid".

"To je ono što još podriva regionalnu saradnju. Kako ćete istražitelje i tužioce motivisati da procesuiraju osobe koje su njihove nacionalnosti kada imate političke lidere koji javno govore o osuđenim zločincima na način da ih veličaju, da ih pozivaju na oficijelne događaje i javno izjavljuju hvalospjeve o njima. To je totalno neprihvatljivo", ukazao je Bramerc.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније