Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: M.M ]

07. 11. 2018. 21:53 >> 21:29

ZAEV SAOPŠTIO

Izmjene Ustava na snazi kada Grčka ratifikuje sporazum

Ustavne izmjene u cilju promjene imena države u Sjeverna Makedonija stupiće na snagu kada grčka skupština ratifikuje Prespanski sporazum i protokol o prijemu Makedonije u NATO, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Sjednicom Odbora Sobranja za ustavna pitanja počela je druga faza postupka za izmjenu Ustava, u skladu sa sporazumom sa Grčkom o rješavanju dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije.

Predstavljajući nacrte ustavnih amandmana, koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma, Zaev je rekao da je dodavanje geografske odrednice "sjeverna" ustavnom nazivu države cijena za ulazak u Evropsku uniju (EU) i NATO.

On je pozvao poslanike da podrže nacrte amandmana u cilju evropskih integracija Makedonije i "nove političke realnosti prijateljstva sa Grčkom".

Sjednica Odbora, na kojoj se razmatraju četiri ustavna amandmana koje je predložila Vlada, može trajati najviše 12 radnih dana.

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi rekao je da će plenarna sjednica, na kojoj će poslanici glasati o amandmanima, o kojima prethodno treba da se izjasni i zakonodavno-pravni odbor, biti održana 1. decembra.

Za utvrđivanje nacrta amandmana u parlamentu potrebna je natpolovična većina od 61 poslanika, dok će u trećoj fazi, za usvajanje ustavnih amandmana, ponovo biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika, kao što je bilo potrebno i za nedavnu odluku da taj postupak počne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније