Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

08. 11. 2018. 07:59   >>  07:36 9

SPC PORUČILA DRŽAVI

"Kosovo nije samo državno pitanje"

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne podržava zamrznuti konflikt na Kosovu i zalaže se za nastavak dijaloga, ali je brine razgraničenje, saopštio je Sveti Arhijerejski Sabor SPC.

Srpsku pravoslavnu crkvu naime brine da se "pod vidom navodnog razgraničenja između Srba i Albanaca nameće mogućnost odvajanja dijela KiM iz sastava Srbije".

U saopštenju sa vanrednog zasjedanja, Sveti Arhijerejski Sabor SPC ponovio je da se suverenitet i integriret Srbije na Kosovu, ni po koju cijenu ne može dovesti pod znak pitanja i apelovao na državne predstavnike Srbije da umjesto na traženju što bržeg sporazuma sa Prištinom, više pažnje posvete izgradnji državne i nacionane platforme u čijoj bi pripremi učestvovali svi relevantni društveni činioci. 

"Na taj način bi se čuvali osnovni interesi našeg naroda i povratilo bi se povjerenje svih ključnih društvenih faktora u zemlji. Istovremeno bi trebalo raditi i na izgradnji povjerenja i razumijevanja sa kosovskim Albancima", navode episkopi na čelu sa patrijarhom Irinejem. 

Za SPC, kako se ističe, Kosovo nikada nije bilo, niti može biti samo političko pitanje za čije rješavanje monopol imaju isključivo državni organi. 

"Za nas je pitanje KiM, kroz svu našu istoriju i danas, prije svega pitanje opstanka našeg sveštenstva, monaštva, vjernog naroda i naročito naših drevnih svetinja bez kojih ne bismo bili ono što jesmo", poručili su episkopi SPC, izražavajući podršku vladici Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu Eparhije raško-prizrenske i njihovim naporima da ostanu i opstanu na izvorištu srpske duhovnosti i identiteta. 

"Obaveza Sabora i cijele Crkve prema KiM je danas veća jer se zemlja nalazi pred sve jačim međunarodnim pritiscima da se odrekne Kosova i Metohije, ili da kroz direktno priznanje ili prećutnom saglasnošću Kosovo dobije stolicu u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvijek bi ukinulo svako istorijsko pravo Srbije na ovim prostorima srpske duhovnosti i državnosti", dodaje se u saopštenju. 


Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније