Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

10. 11. 2018. 17:10 >> 16:49
19

TAČI PORUČIO

Nema podjele Kosova ni nove R. Srpske

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je danas u Parizu da kao rezultat razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, neće doći do podjele Kosova, niti će se formirati "Republika Srpska", te da niko, pa ni Srbija ne može da stavi veto na formiranje kosovske vojske.

"Neće biti podjele, niti zajednice sa izvršnim ovlašćenjima što podrazumijeva stvaranje Republike Srpske na Kosovu. Rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, treba da bude potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije", rekao je Tači na konferenciji za novinare u Parizu.

On navodi da bez međusobnog priznanja ne može biti ni normalizacije odnosa, prenosi RTK2.

"Kosovo ima tri cilja koja želi da postigne dijalogom sa Srbijom i to su međusobno priznanje, zamjena rezolucije 1244 i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije", dodao je on.

Tači se osvrnuo i na odluku Srpske liste da u Skupštini Kosova djeluje kao opozicija, navodeći da ona nije korisna ni za Kosovo, ni za Srbe, ali da je istovremeno taj potez uzdrmao i funkcionisanje institucija, prije svega vlade, koja sada mora zvanično da potvrdi da li ima ili nema većinu.

Francuska televizija "Frans 24" objavila je intervju koji je Tači dao za AFP, a u kojem je iznio tvrdnju da "revidirana granica između Kosova i Srbije neće biti povučena duž etničkih linija".

"Kosovo će ostati multietničko, kao i Srbija, neće biti nikakvog premještanja stanovništva. Region će biti bezbjedniji zahvaljujući ovom sporazumu", rekao je Tači.

U vezi sa nedavnom odlukom prištinskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku, a koja je prema navodima francuskih medija, izazvala bijes srpske manjine, Srbije, kao i "ozbiljne rezerve NATO", Tači je poručio da je on "predsjednik suverene zemlje" i da će "oružane snage Kosova biti stvorene".

"To je gotova stvar. Niko u Srbiji ne može da stavi veto na to, svidjelo im se to ili ne. Sve što ćemo učiniti biće po ustavu i zakonu. To će biti postepeni proces u koordinaciji sa našim partnerima u NATO i SAD", rekao je Tači.

On je iznio tvrdnju da se radi o "novoj vojsci, mirnoj, multietničkoj, sa više od 10 odsto pripadnika iz redova manjina".

U međuvremenu je televizija "Klan Kosova", prenijela da je Tači rekao da nema zakazan nikakav bilateralni sastanak sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Parizu gdje će obojica, na poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona, prisustvovati obilježavanju 100-godišnjice primirja kojim je okončan Prvi svjetski rat.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније