Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, objavila B.B. ]

10. 11. 2018. 22:26 >> 22:04
1

SLUČAJ KRAĐE U VENECIJI

Kradljivci uhapšeni, nakit još nije pronađen

Nakit vrijedan više od tri miliona dolara koji je iz Duždeve palate u Veneciji ukraden u januaru, još nije pronađen, iako je prije dva dana hrvatska policija u saradnji sa italijanskom uhapsila četvoricu državljana pod sumnjom da su učestovali u ovoj krađi.

Venecijanski tužilac Bruno Čerči saopštio je danas kako nakit još uvijek nije pronađen.

Smatra se da je mozak operacije, 60-godišnji državljanin BiH i Hrvatske Vinko Tomić. On je istražiteljima rekao da nema nikakve imovine i da je nezaposlen, ali i ponudio jamstvo od 50.000 eura, tvrdeći da će taj novac skupiti njegova porodica.

Talijanska policija otkrila je na konferenciji za medije, kako je Tomić razotkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Fejsbuku. Naime, na tim fotografijama na ruci ima prsten koji odgovara prstenu koji je na ruci imao lopov iz Duždeve palate.

Uz Tomića, uhapšen je i hrvatski državljanin Želimir Grbavac (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48). Kako se doznaje, policija je uhvatila i petog člana grupe, državljanina Srbije Gorana Perovića (54), dok se za šestim članom i dalje traga.

Petorici uhapšenih danas je određen ekstradicijski pritvor.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati na izložbi pod nazivom "Blaga mogula i maharadža". Ukraden je par minđuša od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara, te broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 miliona dolara.

Tomić se u međunarodnim policijskim krugovima povezuje sa brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta koje je počinila poznata grupa "Pink panter". Osim Italije, Tomića traži i Švajcarska, takođe zbog krađe nakita vrijednog osam miliona švajcarskih franaka.

Istraga je otkrila da je grupa čak tri puta pokušala izvesti pljačku. Prvi put to se dogodilo 30. decembra 2017. godine. Tada je radnik na obezbjeđenju uočio da se sumnjivo ponašaju, te je sve posjetioce udaljio od vitrina.

Drugi put je grupa pokušala izvesti pljačku 2. januara 2018, ali nije uspjela, jer su ih ostali posjetioci stalno ometali. Treći put, samo dan kasnije, uspjeli su u svom naumu. Pljačku su izveli u svega 30 sekundi.

Kako je saopštila policija, imali su i pomagačicu - zaposlenu u Duždevoj palati, koja im je ostavila otključane vetrine.

Istraga je otkrila da se alarm u palati aktivirao s minutom zakašnjenja. Lopovi su ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli spriječiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i što ukradeno.

Pljačkaši su se iskrali iz palate, a kada se upalio alarm, pobjegli su u susjednu ulicu. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe ukradene stvari proslijedili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka. Vrijedne eksponate uzeo je lično Tomić, a ostali su mu ili pomagali pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Ime "Pink Panter" je Interpol dao međunarodnoj kriminalnoj organizaciji koja se bavi krađom nakita. Ime je došlo od britanskih vlasti, pošto je jedan član bande plavi dijamant vrijedan 657.000 dolara sakrio u posudu za kremu, baš kao i Piter Selers u istoimenom filmu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније