Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

12. 11. 2018. 08:23 >> 08:00
17

U PARIZU

"Srbiji bilo mjesto u prvom redu na ceremoniji"

Na jučerašnjoj ceremoniji u Parizu, povodom obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata, mjesto iza ruskog predsjednika Vladimira Putina dobio je predsjednik Kosova Hašim Tači.

Tu odluku organizatora svečanosti mnogi komentarišu, neki je smatraju skandaloznom, a mediji pišu i o tome da je bitan "samo jedan abecedni red".

Raspored sjedenja komentarisao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da protokol na tom događaju svakako nije odnos snaga.

Na pitanje kako komentariše da su neki lideri iz regiona bili među najmoćnijom petoricom svijeta na svečanosti, primijetio je da je Hašim Tači, kosovski predsjednik, dobio najbolju poziciju od svih iz regiona. 

“Predsjednica Hrvatske da je stajala tamo, mogao bih da razumijem, jer to ima veze sa azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude iako su se iskazali u Prvom svjetskom ratu na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj…”, rekao je Vučić. 

Dekan Fakulteta političkih nauka u Beograd prof. dr Dragan Simić rekao je, gostujući na Prvoj televiziji, da je zaista veliki skandal ono što se dogodilo sa mjestima u Parizu. 

Kako je dodao, to je na neki način prekrajanje istorije, a 1918. godine neki drugi pobjednici su bili u prvom redu. 

"Kada je riječ o Prvom svjetskom ratu, Srbija zaslužuje prvi red, uz Francusku, Veliku Britaniju, zemlje pobjednice Prvog svjetskog rata. I možda tri, četiri države u prvom redu, a potom svi ostali. Možda nekima tamo nije ni bilo mjesto. Neki zaista nijesu ni postojali kao država u to vrijeme”, rekao je Simić. 

On je naglasio da bi, međutim, trebalo raditi na pomirenju, ali da ukoliko se po svaku cijenu izjednačava ono što nije jednako, onda to dovodi do nepravde. 

Da podsjetimo, Hašim Tači stajao je iza predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je svoje msto imao u prvom redu. 

"Doći će predsjednik Francuske Emanuel Makron u Beograd, a sumnjam da će ići u Prištinu. Predsjednik Rusije će doći u Beograd, a teško da će ikada ići u Prištinu. Angela Merkel ponovo će doći u Beograd, a nisam siguran da će u isto vrijeme doći u Prištinu. Pogledajte nivoe investicija i sve drugo“, objasnio je Vučić.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније