Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

13. 11. 2018. 08:01   >>  09:16 21

TAČI PORUČIO

Srpski lideri i mediji da zadrže svoje frustracije

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je da je njegov jučerašnji susret sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom ogroman korak kosovske diplomatije.

 

Govoreći o reakcijama zvaničnika i javnosti u Srbiji u vezi sa učešćem predsjednika Kosova na ceremoniji povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, Tači je rekao da ga ne interesuje šta o tome misli ovaj ili onaj lider ili medij u Srbiji i poručio da „svoje frustracije zadrže za sebe“.

On je istakao da je susret sa ruskim predjednikom jako važan u da je to prvi susret Kosova i Rusije na takvom nivou. 

"Izuzetno je značajan ruski stav i pozicija, ako se postigne sporazum - da će povući veto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija za učlanjenja Kosova. To je korak naprijed, progres ali i diplomatsko angažovanje koje je nedostajalo u odnosu na Rusiju“, kazao je Tači u intervjuu za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Rekao je da je sastanak sa Putinom bio normalan i korektan.

 

"Ja sam na Fejsbuku jasno kazao da je stvorena mogućnost da nekoliko minuta razgovaramo u četiri oka o dijalogu, o pregovorima Kosova i Srbije i mogućnošću da se postigne mirovni sporazum između dvije zemlje“, kazao je Tači.

Kako je kosovski premijer prenio, Putin je rekao da se radi o delikatnom pitanju, „ali je na kraju bio jasan da će Rusija podržati mogućnost postizanja sporazuma Kosova i Srbije“.

“Tradicionalni odnosi Rusije i Srbije ne mogu biti smetnja za normalne odnose Kosova i Rusije. Mi nismo bili ni prijatelji niti neprijatelji, ali možemo imati normalne odnose kakve imaju sve zemlje EU sa Rusijom. Ja mislim da je ovo ogroman korak za kosovsku diplomatiju“, kazao je Tači i dodao da tokom sastanka sa Putinom nije bilo razgovora o konkretnim pitaniima već o opštim aspektima i mogućnosti promjene stava Rusije prema Kosovu.

Tači je govorio i o tri sastanka koje je imao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i pri tome istakao da je dobio snažnu podršku za učlanjenje Kosova u INTERPOL ali i da treba mnogo intenzivnije raditi sa francuskim ministarstvima o procesu liberalizacije viza za građane Kosova.

„Predsjednik Makron podržava dijalog Kosova i Srbije i  podržava razgovore o postizanju sveobuhvatnog sporazuma dobre volje između Kosova i Srbije, koji otvara evropsku perspektivu obje zemlje“, kazao je Tači.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније