Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

20. 11. 2018. 08:30 >> 08:15

GRANICA HRVATSKE I BIH

AP: Hladnoća nova prepreka za migrante

Migranti na granici sa BiH i Hrvatskom suočavaju se sa novom preprekom - hladnoćom, piše AP.

AP ističe da se stotine migranata nalazi u improvizovanim kampovima, među kojima je i onaj u Velikoj Kladuši, bez grijanja i bilo kakvih uslova za život.

"Jako je hladno kod granice BiH i Hrvatske i ništa zaista ne može da ugrije migrante, koji su tu postavili kampove", navodi AP. 

Poslije blage zime, vremenski uslovi na Balkanu su se pogoršali, konstatuje američka agencija, ističući da je približavanje još jedne zime najavilo težak period za migrante, "zaglavljene u regionu dok pokušavaju da stignu do zapadne Evrope". 

"Stotine migranata nalazi se u improvizovanim kampovima, a nemaju ni grijanje ni uslove za život. Neki bježe od ratova u svojim otadžbinama na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji. Drugi su otišli zbog siromaštva, nedostatka slobode ili nade u bolju budućnost", ukazuje agencija. 

Kao primjer jednog takvog kampa, navodi onaj u Velikoj Kladuši, na sjeverozapadu BiH, koji je udaljen samo kilometar od dobro zaštićene granice, gdje desetine migranata "dane i noći" provodi u pokušaju da pređu u Hrvatsku, zemlju članicu Evropske unije. 

"Poslije dugih putovanja, mnogi migranti nemaju zimsku obuću, tople čarape, kape ili rukavice. Oko sebe ogrću ćebad, ostavljajući jedva vidljiva lica. Za vrijeme ručka, oni u redu čekaju topli obrok, koji obezbjeđuju humanitarne grupe", opisuje agencija. 

Navodi i da se pojedini žale da su im ruke pomodrele od hladnoće i da ne znaju šta da rade. 

AP ističe da vlasti u BiH imaju poteškoće da pronađu smještaj migrantima u zemlji, kao i da neki od njih odbijaju da idu u kampove koji su pod kontrolom vlade, želeći da okušaju svoje šanse na granici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније