Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Agencije, Objavio: I. P. ]

20. 11. 2018. 12:20   >>  12:04 52

REAKCIJE IZ PRIŠTINE

"Kriva je divlja kampanja Srbije"

"Divlja kampanja Srbije" glavni je krivac što Kosovo danas nije primljeno u Interpol, saopštila je kosovska Vlada, dok je predsjednik Hašim Tači ocijenio da je neuspjeh Prištine "pobjeda organizovanog kriminala".

 

Podsjećamo, Kosovo, nakon dva kruga glasanja, nije dobilo podršku za članstvo u Interpolu, a tim povodom je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, između ostalog, rekao da je Srbija osnažila svoju poziciju.

Iz kosovske Vlade je saopšteno da je "kampanja Srbije protiv učlanjenja Kosova u međunarodnu policijsku organizaciju u suprotnosti sa idejom o normalizaciji odnosa dvije zemlje, tim prije što se radilo o tehničkom, a ne o političkom pitanju".

"Glasanje protiv prijema Kosova u Interpol čini uslugu samo kriminalu i kriminalcima i niko ne treba da se obraduje ovoj činjenici", stoji u saopštenju.

Vlada je izrazila zahvalnost svim državama koje su glasale za prijem Kosova u Interpol i "svima onima koji su pokušali da pomognu Kosovu u ovom značajnom procesu".

Sa druge strane, Tači je ocijenio da je neuspjeh prijema Kosova u Interpol pobjeda organizovanog kriminala i da su gubitnici Kosovo i Srbija.

"Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vijest, sa druge strane države koje ne priznaju nezavisnost Kosova glasale su za članstvo", rekao je Tači.

On je naglasio da Kosovo želi da bude dio borbe protiv organizovanog kriminala, ali da je današnjom odlukom Generalne skupštine Interpola to pravo uskraćeno.

Kosovski predsjednik vidi mogućnost rješavanja problema učlanjenja Kosova u međunarodnim organizacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji se održava uz posredovanje EU.

Nakon glasanja, reagovala je i otpravnica poslova ambasade SAD u Prištini Kolin Hajlend, koja je napisala na Tviteru da je "izuzetno razočarana" rezultatom glasanja za članstvo Kosova u Interpolu.

"Sve ovo bilo je zbog veće sigurnosti na Balkanu, Evropi i u svijetu. Ovim ishodom svi gubimo. Kosovo bi trebalo da ostane fokusirano na svoju evropsku budućnost i koordinaciju sa svojim saveznicima", navela je ona.

Ranije danas, za prijem Kosova u članstvo u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56 a uzdržano 22 delegata. Poslije pauze, za prijem Kosova je glasalo 68 protiv je bio 51 a uzdržano 16 delegata.

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније