Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

21. 11. 2018. 15:26   >>  15:53 1

TRAŽE IZRUČENJE GRUEVSKOG

Makedonija očekuje da Mađarska poništi azil

Vlada Makedonije očekuje da Mađarska opozove odluku o davanju azila odbjeglom makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom i da ga izruči, izjavio je portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski.

Bošnjakovski je kao razlog za poništavanje odluke o davanju političkog azila Gruevskom naveo to što su "svi navodi u njegovom zahtjevu za azil lažni".

"Postupak za ekstradiciju je započet, dokumtacija je poslata Vladi Mađarske i taj postupak je odvojen od postupka za azil, odnosno dva postupka uopšte nijesu u korelaciji. Greuevski će se vratiti u Makedoniju i ovdje će odslužiti kaznu", rekao je on na konferenciji za novinare.

Prema riječima Bošnjakovskog, dosada u svim postupcima za ekstradiciju izmedju Makedonije i Mađarske, ni u jednom trenutku nije ukazano da postoje određene nepravilnosti u makedonskom sudstvu, kao što je sada obrazloženo u slučaju Nikole Gruevskog.

"Kristalno je jasno da su navodi u zahtjevu za azil lažni, zahtjev za ekstradiciju je poslat. Gruevskog tražimo ne samo da odleži kaznu od dvije godine, već se on goni i za više drugih sudskoh postupaka koji su u toku. To znači da je zahtjev za eksteradiciju potpun, temeljit i da omogućava njegovo definitivno vraćanje u Makedoniju", rekao je Bošnjakovski.

Ministarka pravde Makedonije Renata Deskoska, rekla je da makedonska vlada razmišlja da pošalje dodatni zahtjev Madjarskoj za povlačenje azila Gruevskom, zato što je ta oduka zasnovana na faktima koji nijesu takvi kao što su predstavljeni.

"Mađarski zakoni su dosta restriktivni i daju državi mogućnost za opziv odluke o azilu, ako su fakti na kojima je zasnovana lažno predstavljeni, pa Vlada Makedonije razmišlja da pošalje zahtjev za povlačenje odluke o davanju azila Gruevskom", rekla je Deskoska, prenose lokalni mediji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније