Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

21. 11. 2018. 18:22 >> 18:07
6

VLADA UVELA

Kosovo: Takse od 100 odsto na robe iz BiH i Srbije

Vlada Kosova donijela je odluku o uvođenju stopostotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Odluka je donesena na današnjoj sjednici kosovske Vlade na prijedlog ministra trgovine i industrije Endrita Šale, prenosi Anadolija.

Isti ministar u utorak je izdao naredbu kojom se zabranjuje prodaja proizvoda koji se ne odnose na Kosovo kao državu.

Početkom mjeseca, Vlada Kosova je uvela zaštitne mjere koje se odnose na uvoz svih proizvoda proizvedenih u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mjere podrazumijevaju taksu od 10 odsto za sve proizvode uvezene na Kosovo kojima je država porijekla Srbija ili Bosna i Hercegovina, izuzev međunarodnih brendova proizvedenih u te dvije zemlje.

Srbija će se zbog povećanje taksi obratiti Briselu

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da će se Srbija obratiti Evropskoj uniji povodom odluke Vlade Kosova o uvođenju taksi od 100 odsto.

Ljajić je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao da je novi potez Kosova povezan s "vrlo blagim reakcijama međunarodne zajednice na dosadašanje vancarinske barijere" koje je Kosovo uvodilo, a prije svega na nedavno uvođenje takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

"Ovo je par ekselans politička, a ne ekonomska ili trgovinska mjera ili odluka. Ovakva mjera predstavlja potpunu obustavu trgovine između centralne Srbije i Kosova. Jer će naši prizvođači biti potpuno nekonkuretni u odnosu na druge proizvođače iz regiona", rekao je Ljajić.

Ljajić je ocijenio da je potez Prištine doveo do toga da Sporazum o slobodnoj trgovini Zapadnog Balkana više ne postoji.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније