Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

23. 11. 2018. 12:52 >> 12:28

SAVEZNIK MAĐARSKE

Orban brani odluku o azilu Gruevskom

Mađarski premijer Viktor Orban branio je danas odluku Mađarske da bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, osuđenom na zatvorsku kaznu u svojoj zemlji pruži azil, opisavši ga kao saveznika i optuživši makedonsko pravosuđe za učešće u političkim "igrama".

Gruevski je pobjegao u Mađarsku nakon što je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije. U utorak mu je dat azil, što je izazvalo kritike Makedonije, Evropske unije i Sjedinjenih Država.

"Bez Gruevskog bilo teže braniti mađarsku granicu"

Orban je rekao kako su on i Gruevski, koji je dao ostavku 2016.godine, nakon decenije na vlasti, stajali rame uz rame kako bi zaustavili masovne migracije na Balkanu, zbog čega su Makedonija i Gruevski postali njegovi saveznici.

"Poznajem tog čovjeka, dugo mi je bio kolega", istaknuo je mađarski čelnik za Radio MR1

"Bilo bi puno teže, ako ne i nemoguće, braniti mađarsku granicu bez njega".

"Prema saveznicima se treba ponašati pravedno. Ako nam se neko obrati, može očekivati pravedan proces. Ne možemo ga staviti iznad zakona, ali mu možemo pružiti pravedan proces", zaključio je Orban.

Makedonska policija izdala je nalog za hapšenjem Gruevskog, nakon što se nije pojavio na odsluženju kazne, a sud je 9. novembra odbio njegov zahtjev za odlaganjem.

Opet protiv Soroša

Orban smatra kako je proces Makedonije protiv Gruevskog bio politički obojen, ali da to ne bi trebalo da utiče na mađarske vlasti.

"U Makedoniji se događaju kompleksne političke borbe i igre, a pravosudni sistem je dio toga", smatra premijer.

"Makedonski postupci na nas nemaju uticaja. Zanima nas samo da li je zahtjev za azilom pravno valjan".

Orban je odbacio međunarodne kritike na mađarsku pomoć Gruevskom, proglasivši ih djelovanjem organizacija i ljudi povezanih sa mađarskim finansijskim magnatom Džordžom Sorošem.

Taj multimilijarder još komentarisao te optužbe, ali je ranije nekoliko puta odbacivao Orbanove tvrdnje da su on i njegova organizacija otvoreno podsticale migracije u Evropu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније