Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

24. 11. 2018. 08:15 >> 07:58
10

NA DESETINE MILIONA

Srbija bi mogla mnogo da izgubi zbog mjera Kosova

Srbija bi mogla da pretrpi štetu od oko 22 miliona eura zbog povećanja carina na 100 odsto za robu koju plasira na tržište Kosova, kao i zbog insistiranja prištinskih vlasti da na deklaracijama proizvoda piše "Republika Kosovo", zbog čega je trgovina potpuno blokirana.

 

Ovo je gruba računica stručnjaka po kojoj će, ako se ovako nastavi, do kraja godine izvoz robe iz Srbije na Kosovo biti manji za oko pet odsto u odnosu na 2017. godinu.

Najviše izvozili vodu, šećer, ulje, pšenicu

Naime, ukupan promet robe sa Kosovom iznosio je 2017. godine 464,1 miliona eura, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Isporuke su iznosile 442,3 miliona eura. Ako se blokada prometa sa Kosovom nastavi do kraja ove godine, a s obzirom na procjenu pada izvoza od oko pet odsto, to znači da će do kraja ove godine on iznositi 420 miliona eura.

Ako se uzme u obzir to da svake godine promet između Srbije i Kosova raste za oko pet odsto i da se očekivalo da će do kraja 2018. iznositi oko 500 miliona eura, gubitak je mnogo veći. Tu se onda radi o 80 miliona eura, koliko iznosi razlika između očekivanih 500 miliona eura i najvjerovatnijeg scenarija od oko 420 miliona vrijedne isporuke robe iz Srbije na Kosovo.

Inače, Srbija je u 2017. godini, prema podacima PKS, najviše isporučivala Kosovu vodu (običnu i gaziranu), bijeli šećer, jestivo ulje od suncokreta, pšenicu, bezalkoholna pića, motorni benzin, gasna ulja, preparate za pranje i čišćenje, krovne crjepove od keramike, kao i električnu energiju.

Kosovo nije ni potpisnica CEFTA, već UNMIK

Da je "ponašanje" Prištine grubo kršenje pravila CEFTA sporazuma istakla je urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar" Radojka Nikolić.

Ona je izjavila da je odluka o uvođenju takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH grubo kršenje CEFTA sporazuma. Nikolićeva je podsjetila da Kosovo nije čak ni potpisnica CEFTA, već je u njeno ima potpisnik UNMIK, odnosno privremene institucije.

"Sve što Priština sada radi je grubo kršenje pravila CEFTA sporazuma koje je, zamišljeno kao centralnoevropsko slobodno tržište, formirano još 1992. godine kako bi se zemlje pripremile za ulazak u EU tako što će se stvoriti slobodna, skoro bescarinska trgovina. CEFTA nema mehanizam za izlazak država potpisnica iz CEFTA", navela je Nikolićeva.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније