Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

26. 11. 2018. 16:57 >> 16:32
5

NAREDNIH POLA GODINE

Bez carinskih tarifa između Kosova i Albanije

Premijer Albanije Edi Rama je danas u Peći, nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Kosova Ramušem Haradinajem, rekao da je dogovoreno da ne bude tarifnih barijera između te dvije zemlje, i da se uzajamno priznaju vozačke dozvole.

Ocijenio je da je današnja zajednička sjednica vlada Kosova i Albanije najznačajnija do sada.

"Bio je to sastanak od posebnog značaja i želim da naglasim da je to bila najproduktivnija sjednica do sada, jer je imala konkretne rezultate i zato što su procesi koji su započeti u fazi ostvarivanja", kazao je Rama.

Na graničnim prelazima će važiti samo jedan dokument, dovoljni su dokumenti Kosova da se normalno uđe u Albaniju i obratno.

"To je veliki korak i primjer i mi nudimo ovaj primjer cijelom regionu", kazao je Rama.

On je zatražio da se saradnja Kosova i Albanije posmatra "očima budućnosti".

Rama je pozvao Srbiju da se "spusti na zemlju", jer se put ka budućnosti ne gradi "zabijanjem noževa u leđa".

Ocijenio je da odluka Vlade Kosova da uvede taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije ekonomska, već jasna politička odluka za Srbiju da "stane na noge i da shvati da put prema budućnosti ne može ostvariti zabadanjem noževa u leđa".

Prema njegovom mišljenju, Srbija se ne može ponašati "sa tri lica" - jedno prema Kosovu, drugo prema Albaniji i treće prema međunarodnoj zajednici. Poručio je da je Albanija zainteresovana za saradnju sa Srbijom pod uslovom da nastupa "samo sa jednim licem".

"Metohiju neka zadrže za sebe, ovo je Republika Kosovo i o tome se više ne pregovara", kazao je on.

Rama je podvukao da je Kosovo uspjelo da prevaziđe prošlost i "izgradilo najbolji primjer za poštovanje manjina" i da Srbi ostvaruju prava koja ne ostvaruje ni jedna manjina u regionu, a ni Albanci u Srbiji.

Ocijenio je neopravdanim pokušaje Srbije da onemogući prijem Kosova u Interpol.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je kazao da je teritorija Kosova nepovrediva.

"Ko misli da uzme zemlju Kosova, griješi, bez obzira da li je s Kosova, iz Albanije ili odakle god da je. Ni metar se više ne može uzeti. Ovo je albanska zemlja koja je natopljena krvlju", kazao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, niko ne može da otvori pitanje teritorije na kojoj je nezavisnost Kosova proglašena 17. februara 2008. godine.

"Albanija nas je priznala u tim granicama. To su učinile i druge zemlje. Kad god Srbija bude spremna da nas prizna, neka izvoli. Kosovo pripada svom narodu, svojoj naciji i svojim saveznicima. Ovim se ne obraćam ni jednoj posebnoj ličnosti ili instituciji, ali je greška da se otvara tema granice - neće se to desiti dokle god bude Albanaca na Kosovu", ocijenio je Haradinaj.

Predstavnici vlada Kosova i Albanije su, nakon zajedničke sjednice održane danas u Peći, potpisali devet sporazuma od kojih se očekuje dalje unapređenje odnosa.

Potpisani su sporazum o priznanju vozačkih dozvola, o zajedničkoj carinskoj kontroli na graničnom prelazu Morina, kod Vrmice, o javnom dugu i zajedničkoj saradnji sa međunarodnim finansijskim organizacijama, o ukidanju rominga, saradnji omladine, o saradnji zdravstva.

Potpisani su i sporazum o priznanju fitosanitarnih i veterinarskih uvjerenja, sporazum o stvaranju zajedničke Privredne komore Kosova i Albanije, i sporazum o priznavanju industrijske svojine.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније