Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

26. 11. 2018. 14:16 >> 14:03
13

DAČIĆ PONOVIO

Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da evropski put Srbije nije i ne može biti prepreka bliskim i bratskim odnosima sa Rusijom i da se Srbija nije i neće ni u budućnosti priključiti sankcijama protiv Rusije.

Na otvaranju izložbe dokumenata "Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR" u Arhivu Jugoslavije, povodom obilježavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, Dačić je rekao da je Srbija istinski zahvalna Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i njenim pozicijama po pitanju Kosova.

"Želio bih da još jednom zahvalim Rusiji na čvrstoj i dosljednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i našoj politici po pitanju Kosova i Metohije, u uslovima kada se suočavamo sa pokušajima tzv. Kosova za me]unarodna priznanja i članstvo u me]unarodnim organizacijama rezervisanim za države; aspiracijama za stvaranje tzv. Vojske Kosova; 'trgovinskim ratom', i najnovijim upadom ROSU u sjeverni deo Kosovske Mitrovice, kada su svi argumenti na našoj strani, a mi ispunili preuzete obaveze", rekao je Dačić.

Dačić je posebno pomenuo "glasnu i dosljednu podršku" Rusije na zasjedanju Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, gdje je Srbija "postigla veliki uspjeh, odbacivanjem zahtjeva Prištine za prijem u članstvo".

"Dijelimo sa Ruskom Federacijom stanovište da se isključivo putem dijaloga, uz poštovanje međunarodnog prava, može doći do prihvatljivih i trajnih rješenja svih problema", rekao je.

Dačić je ocijenio da dvije zemlje imaju izuzetno dobre i razvijene odnose i saradnju na nivou strateškog partnerstva. On je podsjetio da je Rusija jedan od strateških ekonomskih partnera Srbije i da je izme]u dvije zemlje na snazi režim slobodne trgovine, koji veoma doprinosi rastu međusobne robne razmene.

Šef srpske diplomatije veoma uspješnom je ocijenio i saradnju Rusije i Srbije u energetskoj oblasti i rekao da je za Srbiju izuzetno značajno što ruska strana smatra prioritetnom rutu gasovoda "Turski tok" koja bi prolazila kroz Srbiju, što bi obezbjedilo stabilno snabdijevanje gasom i omogućilo Srbiji da postane tranzitna zemlja za gas.

Dačić je rekao i da Rusija cijeni vojnu neutralnost Srbije i da je u vojnoj oblasti je poslednjih godina došlo do znatnog rasta vojno-tehničke saradnje koja omogućava modernizaciju srpske vojske.

Prema Dačičevim riječima Rusija i Srbija u posljednje vrijeme intenzivirale su i saradnju u naučno-tehničkoj i inovacionoj oblasti, kao i kultutrnu saradnju, a Rusija je i značajan donator i davalac humanitarne pomoći Srbiji.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније