Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

03. 12. 2018. 19:16 >> 18:58
22

HARADINAJ PORUČIO

Takse ostaju dok Srbija ne prizna Kosovo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom da je Han zatražio rješenje situacije nakon uvedene takse.

"Rješenje postoji, a to je sveobuhvatni sporazum o priznanju, u sklopu kojeg bi bila uključena i slobodna trgovina", kazao je Haradinaj.

On je dodao da odluka može da se poništi samo u slučaju priznanja Kosova od strane Srbije.

"Možda to djeluje daleko, ali već ćemo sada raditi na tome, da napišemo jedan sveobuhvatni sporazum, sa svim poglavljima - dugovi, nestali, prava srpske zajednice na Kosovu, a takođe i slobodna trgovina između Kosova i Srbije. To je stav Vlade Kosova koji smo i danas predstavili", kazao je Haradinaj.

Ukoliko Vlada Kosova sazna da postoji negdje neka kriza sa osnovnim namirnicama, ona će reagovati. Isto tako, dodao je da je Kosovo spremno da snabdijeva i bolnicu u Severnoj Mitrovici lekovima.

Haradinaj je dodao da ova odluka Vlade ne bi trebala da utiče na odnose Kosova sa EU.

Han: Svima treba da bude u interesu nastavak dijaloga

Komentarišući izjavu Haradinaja da Kosovo neće povući odluku o carini sve dok Srbija ne prizna Kosovo, Evropski komesar za proširenje Johanes Han je kazao da je efektivnije ukoliko se svi koncentrišu na rešavanje problema koja su povezana sa trgovinom, što bi onda moglo pozitivno da utiče i na dijalog sa Srbijom.

"Svima treba da bude u interesu da se dijalog nastavi a u aktuelnom mandatu Evropske komisije", kazao je Han na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kosovskim zvaničnicima.

On je dodao da se, i pored velikog entuzijazma na Kosovu oko ove mjere, moraju uzeti u obzir i dugoročne posljedice takve odluke.

Dodao je kako su svi u EU bili začuđeni i razočarani kada je Kosovo uvelo carinu, te istakao kako je to nešto što ne bi trebalo da ostane na snazi.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније